Primul semn al AVC-ului. Nu îl ignora. Simptomul poate să apară cu câteva zile înainte de a se rupe un vas de sânge în creier

Accidentul vascular cerebral (AVC) este una dintre principalele cauze de deces. Afectarea creierului de pe urma unui AVC, numit și „atac cerebral” poate fi micșorată dacă acest eveniment major este tratat prompt. Din păcate, este destul de comun „scenariul” în care pacientul confundă simptomele unui AVC cu alte probleme de sănătate, lucru care întârzie accesul la tratament. Tocmai din acest motiv medicii ne sfătuiesc să nu ignorăm niciodată simptomele de accident vascular cerebral.
Iată ce simptome aparent banale sunt trecute cu vederea de pacienții care suferă un AVC!
1. Crezi că extenuarea te face să vezi dublu
Problemele de vedere, cum ar fi faptul că vezi dublu, că ai vederea încețoșată sau că îți pierzi vederea în unul dintre ochi pot fi exemple de simptome ale unui accident vascular cerebral, dar mulți oameni dau vina pentru aceste simptome pe vârstă înaintată sau pe oboseală.
Un vas de sânge blocat poate reduce cantitatea de oxigen care ajunge la ochii tăi, ceea ce cauzează probleme de vedere care s-ar putea să nu fie acompaniate de orice alte simptome ale unui AVC. Așa că mare atenție la aceste semne.
2. Crezi că ai brațul amorțit deoarece „doar ai dormit”
Dacă te trezești după un pui de somn și brațul sau piciorul tău este amorțit, este ușor să presupui că este vorba de un nerv presat. De asemenea, este obișnuit ca un accident vascular cerebral să provoace amorțeală pe o parte a corpului, în timp ce cealaltă parte rămâne complet funcțională.
Dacă brațul tău este brusc amorțit sau îl simți slăbit, iar senzația aceasta nu dispare în câteva minute, sună la 112. Scăderea fluxului de sânge prin arterele care trec prin coloana ta vertebrală până în spatele capului tău cauzează amorțeală sau slăbiciune pe o parte a corpului, așa că nu ignora nici acest simptom.
3. Dai vina pe medicamentele tale pentru că ai vorbirea îngreunată, că articulezi cuvintele greu
Unele medicamente, cum ar fi cele pentru durere, pot provoca o vorbire îngreunată, iar pacienții adeseori atribuie problemele legate de vorbire și de articulare a cuvintelor medicamentelor pe care le iau. Însă acesta nu este un efect secundar pe care îl ai de obicei. Ai putea avea în acel moment un accident vascular cerebral și tocmai de aceea ar trebui să ceri imediat ajutor.
De altfel, un pacient care suferă un AVC poate fi incapabil să înțeleagă ce se întâmplă sau să-și piardă capacitatea de a gândi clar.
4. Ai o durere de cap supărătoare însă crezi că e doar o migrenă
Ar putea fi vorba doar de o migrenă, dar dacă nu ești predispus la migrene, ar putea fi un accident vascular cerebral. Durerile de cap de tipul migrenelor se pot deghiza în „hainele” unui accident vascular cerebral, deoarece au aceleași simptome neurologice. Așa că medicii ne sfătuiesc să nu trecem cu vederea nici acest simptom, chiar daca pare banal.

 

 

 

Lasă un comentariu