Boala Alzheimer este cel mai frecvent tip de demență: între 60% și 80% dintre pacienții cu demență au Alzheimer. Boala este asociată cu acumularea excesivă de încurcături și aglomerări de proteine în și în jurul celulelor creierului. Aceste încurcături și aglomerări fac dificil pentru celulele creierului să comunice între ele și pot fi motivul dispariției celulelor.
Oamenii de știință nu înțeleg pe deplin ce cauzează unii oameni să facă Alzheimer, iar alții nu. Cu toate acestea, unii factori, cum ar fi vârsta înaintată și istoricul familial, sunt asociați cu un risc mai mare. Alzheimer nu are nici un tratament, așa că accentul principal este pe încetinirea progresului bolii odată ce sunt detectate modificări biologice specifice sau apar simptome precoce. În plus, cercetările recente sugerează că este posibil să scadă riscul de a dezvolta Alzheimer, indiferent de vârsta sau istoricul familial.
Exercițiu. Mai multe studii au descoperit că persoanele care se angajează în activitate fizică regulată au un risc mai mic de Alzheimer decât cei care nu o fac. Nu este clar de ce ajută exercițiile fizice, dar teoria principală este că activitatea crește fluxul de sânge către creier, ceea ce probabil ajută la menținerea aportului de nutrienți vitali și energie necesare pentru a proteja creierul de deteriorare în timp. „În acest fel, exercițiile fizice ajută la conservarea hipocampului, una dintre regiunile creierului responsabile de memorie”, spune dr. Gale.
Cura de slabire. Persoanele care urmează o dietă pe bază de plante, cum ar fi dieta mediteraneană sau MIND, par mai puțin probabil să dezvolte Alzheimer. În timp ce cele două planuri de alimentație sunt similare, dieta mediteraneană recomandă legume, fructe și trei sau mai multe porții de pește pe săptămână, în timp ce dieta MIND acordă prioritate legumelor cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, varza kale și verdeața, împreună cu alte legume. De asemenea, dieta MIND susține fructele de pădure față de alte fructe și recomandă una sau mai multe porții de pește pe săptămână.
Stimularea creierului. În timp ce știința care leagă activitățile care antrenează creierul cu un risc mai scăzut de Alzheimer este în curs de desfășurare, experții recomandă între timp stimularea minții cât mai mult posibil. Aceasta poate include aderarea la cluburi sociale, învățarea de noi abilități, citirea, realizarea de puzzle-uri și jocurile.