Cătina – Afecțiuni în care este eficientă
Gripa, guturaiul, sensibilitatea la răceli
Siropul de cătină face în aceasta categorie de afecțiuni adevărate minuni, întărind în primul rând capacitatea naturala a organismului, apoi prevenind complicațiile gripei, prin efectele sale bactericide. Se iau preventiv 4-5 lingurițe de sirop de cătină pe zi, pe stomacul gol, în cure de trei săptămâni minimum. Odată afecțiunea declanșată, se iau pana la 10-12 lingurițe de sirop de cătină pe zi, pentru a hrăni organismul și a-l ajuta sa se apere eficient.
Hepatita, ciroza hepatică
Efecte miraculoase are sucul de cătină administrat proaspăt, o jumătate de pahar pe zi. În absenta sucului proaspăt, un substitut foarte bun este și siropul, din care se ia o lingura de 3-4 ori pe zi, înainte de mesele principale. Tratamentul cu ambele tipuri de preparate de cătină se asociază cu un regim vegetarian strict.
Anemia
Se ia pulbere de cătină, câte o linguriță rasa de 3-4 ori pe zi, în cure de câte o lună.
Enterita, colita de putrefacție
Se consumă suc proaspăt în amestec cu morcov (combinate în proporțiile indicate mai sus), 5-6 doze pe zi. Efecte foarte bune are și pulberea luată pe stomacul gol înainte de masă: 1 lingura rasa de trei ori pe zi, în cure de câte o săptamană.
Ateroscleroza, fragilitate vasculară
Pulberea de cătină, 1 linguriță administrată de patru ori pe zi pe stomacul gol, ajuta la menținerea sănătății, a elasticității și a integrității vaselor de sânge. Cele mai spectaculoase efecte se obțin cu un preparat format dintr-o linguriță de pulbere de cătină, una de polen și una de miere. Se iau 4 lingurițe pe zi din aceasta combinație.
Adjuvant în cancer, leucemie, scleroză în plăci
Pulberea de cătină, luată câte 1/2 – 1 linguriță înainte de masă, mărește apetitul și puterea de digestie. Mai mult, stimulează rezistența și capacitatea de regenerare a organismului. Mai ales bolnavii care suferă de intoxicație medicamentoasă, care țin regimuri alimentare restrictive ar trebui să ia acest preparat.
Alcoolism și tabagism
Studii făcute în Rusia, țara în care tabagismul și mai ales alcoolismul sunt un adevarat flagel, au pus în evidență ca tratamentul cu cătină face mai ușoară dezobișnuirea de aceste droguri și ajută la îndepărtarea sechelelor intoxicațiilor cu ele. De pildă, s-a constatat la alcoolicii care au făcut tratament cu cătină în timpul curei de dezintoxicare că probleme cum ar fi tremuratul mâinilor, nervozitatea, ieșirile violente sunt mult estompate față de cei care nu urmează acest tratament. Se țin cure de câte trei luni, timp în care se iau 3-4 lingurițe de pulbere de cătina pe zi.
Adjuvant în bolile psihice
Administrarea regulată a cătinei mărește în timp nivelul de serotonină din creier, au concluzionat cercetătorii din Germania și Statele Unite. Serotonina este un neurotransmițător care induce stări de curaj, de calm, foarte utile celor care se confruntă cu depresii sau stări de teamă. Creșterea nivelului serotoninei prin tratamentele cu cătină micșorează simțitor numărul recidivelor bolilor psihice, dar și al sinuciderilor, al actelor antisociale etc.. Se fac cure îndelungate (6 luni) cu pulbere de cătina: 1 linguriță de patru ori pe zi.
Cătina și frigul iernii
Iarna este, de regulă, asociată și cu un consum redus al substanțelor vitaminate – mai ales la persoanele care nu consuma fructe și legume bogate în vitamine. Acest deficit poate apărea și la cei care nu prea mănâncă în sezonul rece murături (obținute prin fermentație – adică prin saramură), borș, pâine neagră, tărâțe. Unele mâncăruri „rafinate”, chiar dacă or fi ele plăcute ochiului și gustului sunt, mai degrabă, obiceiuri proaste. De aceea, mai ales în sezonul rece, cătina alba aduce organismului vitaminele, acizii grași esențiali și minerale necesare funcționării optime. După cum se știe, după măceș, cătina conține cea mai mare cantitate de vitamina C, comparativ cu citricele.