Efectele psihologice ale consumul de cafea

Consumul de cafea induce efecte psihologice. Cei mai mulţi dintre noi consumăm zilnic cel puţin o ceaşcă de cafea. Acest obicei este atât de răspândit încât îl considerăm ceva normal.
Efecte psihologice benefice ale consumului de cafea
Consumul de cafea fără excese, produce numeroase efecte psihologice benefice. Recunoscut în mod frecvent, consumul unei ceşti de cafea este considerat ca fiind unul moderat şi relativ normal.
Printre efectele pozitive cel mai des atribuite consumului de cafea, amintim:
-Creşterea abilităţilor de memorare.
Circulaţia îmbunătăţită datorită producţie hormonale şi transmiterea cu intensitate crescută a impulsurilor nervoase favorizează procesul de învăţare. Totodată creşte şi capacitatea de reactualizare a informaţiilor preexistente.
-Extinderea nivelului de atenţie.
Acţiunea inhibatoare a adenozinei şi creşterea nivelului de cortizol determină un nivel crescut de activare şi excitare cognitivă.
-Reducerea nivelului de oboseală.
Îmbunătăţirea capacităţilor fizice şi cognitive, se produce prin distribuirea mai eficientă a resurselor. Astfel consumul energetic scade.
-Induce starea de bine şi de împlinire.
Deseori ni se întâmplă ca, în ciuda unei stări anterioare neplăcute, să ne simţim instant mai bine odată cu prima înghiţitură de cafea.
Efecte psihologice negative ale consumului de cafea
Chiar şi în cazul unui consum limitat de cafea, efecte negative pot să apară. Acestea sunt înregistrate în special la încetarea consumului. Dar şi în cazul suprapunerii efectelor cofeinei, peste cele ale unor stări psihologice, a consumului de medicamente. Chiar şi condiţiile de oboseală, lipsă de odihnă, alimentaţie incorectă, pot să agraveze efectele negative datorate consumului de cafea.
-Inducerea unor stări de anxietate şi chiar de agresivitate.
Printre efectele supradozelor de cafea sunt şi stările de agitaţie, tremor, creşteri ale ritmului cardiac. Acestea sunt datorate în special efectelor induse de cofeină la nivel fiziologic. Dar, se transpun în stări psihologice exacerbate. Starea de agresivitate apare deseori prin asociere cu afecţiuni psihologice preexistente, ori cu stări ocazionale deosebit de solicitante.
-Tulburările de anxietate.
Se datorează creşterii cantităţii de cortizol şi adrenalină produsă de cofeină. Acestea determină creşterea nivelurilor de excitabilitate şi labilitate ale persoanei. Reacţiile anxioase se pot amplifica prin suprapunerea consumului de cafea, cu cel al altor substanţe, sau pe fondul unor stări de nervozitate.
-Creşterea nivelurilor de stres.
Prin creşterea productiei de cortizol, cafeaua induce un efect de stimulare crescută. Acesta este unul dintre motivele care determină dealtfel consumul substanţei. Pe de altă parte, în situaţii tensionate se poate dovedi un factor agravant chiar la adresa sănătăţii persoanei.

Nici în privinţa stărilor anxioase, mai des întâlnite, sau ale celor de panică, nu este în regulă să bem cafea. Aşadar, dacă simţiţi că sunteţi stresat/ stresată, ori că ceva v-a speriat ori vă îngrijorează, mai bine nu consumaţi cafea în acel moment. Este posibil ca aceasta să vă amplifice starea neplăcută, în loc să vă facă bine!
sursa- psihologia azi

Lasă un comentariu