Cum să-ți învingi dușmanii conform înțelepciunii buddhiste

„Chiar și cel mai rău dușman nu îți poate face atât de mult rău ca și propriile tale gânduri nepăsătoare”, Buddha.
Problema este că înfrângerea inamicului cu ajutorul unor mijloace negative, agresive și violente nu aduce decât un triumf foarte temporar și foarte relativ.
Cu ce inamici luptăm – extern sau intern?
Inamicii pot fi atât externi cât și interni. Dușmanii interni sunt adesea mult mai periculoși și distructivi decât cei externi. Emoții precum mânia, mândria, ura și așa mai departe sunt printre inamicii interni.
Inamicul interior este capabil să ne lovească în cel mai vulnerabil loc. Și o face în cel mai inoportun moment.
Inamicii externi încep să ne depășească doar atunci când reușesc să trezească dușmani interni în noi. De ce? Pentru că atunci când suntem prinși de furie sau de ură, ne pierdem cel mai important avantaj: inteligența.
Astfel, principalul lucru pe care îl învață școlile filozofice din Orient este acela că nu putem învinge cu adevărat inamicul extern decât dacă învingem pe cei interni.
Adevăratul dușman

Școala filozofică buddhista încearcă, de asemenea, să ne ajute să înțelegem cine este adevăratul dușman. Ea subliniază că, în majoritatea cazurilor, aceasta nu este deloc o persoană invidioasă, egoistă sau prea ambițioasă, care încearcă să vă facă rău. De fapt, inamicul real și cel mai periculos sunt acele emoții negative cu care trebuie să ne ocupăm. Însuși emoțiile care pândesc în sufletul nostru. Însuși emoțiile care pot fi trezite în cel mai incomod moment … dacă le lăsăm să o facă.
Pentru a învinge inamicul, trebuie să depășim aceste sentimente și emoții, indiferent de către cine sunt direcționate. Budistii Zen cred ca actiunile noastre pot aduce ordine sau haos în aceasta lume. Și depinde de noi ce anume.
Orice conflict activ duce inevitabil la un haos, care mai devreme sau mai târziu ne afectează – și, după cum v-ați putea imagina, nu este în niciun caz pozitiv. Fiecare acțiune își provoacă propria reacție, ceea ce înseamnă că actele de ură nu fac decât să crească acea ură. Și cine știe, în ce moment se va întoarce către tine?
Buddhismul ne învață că orice conflict este, de fapt, lipsit de orice sens, ne îndepărtează forța, timpul și energia și nu dă nimic în schimb, aducând lumea spre distrugere.
Cum să învingi inamicul
În conformitate cu învățăturile Zen, orice acțiune care vizează înfrângerea inamicului trebuie să vizeze neutralizarea acestuia. A neutraliza înseamnă a bloca capacitatea lor de a vă face rău. Cea mai bună strategie în acest sens este să-l faci pe dușman să înțeleagă că el își pierde doar timpul și eforturile, iar ura lui nu are rost, deoarece nu îți face rău.

 

Lasă un comentariu