Pentru a te proteja și mai bine de mesajele toxice și mizeria informațională, este bine să-ți construiești viața ghidându-te după principiul oglinzii, datorită căruia vei beneficia de o barieră protectoare dublă. Conștientizarea următorului fapt – ”Eu nu procedez așa cu oamenii!”, îți oferă dreptul să renunți la acest gen de interacțiuni cu oameni toxici.
Iată regulile după care trebuie să te ghidezi atunci când vei aplica principiul oglinzii în interacțiunile tale:
1. Nu critica și nu asculta critica.
2. Nu acuza nici măcar în gând și nu te simți vinovat.
3. Nu insulta și nu te simți insultat.
4. Dă celorlați doar replici formulate pozitiv, iar dacă este vorba de un avertisment important, atunci acesta trebuie să ilustreze fapte concrete, nu emoții. De exemplu: ”În această zonă, în ultima săptămână au fost săvârșite peste 13 infracțiuni”, în loc de ”Nu merge acolo! E foarte periculos!”
5. Nu speria și nu îți fie teamă.
6. Nu atenta la stima de sine a cuiva și nu asculta pe cei care atentează la stima ta de sine.
7. Nu scoate în evidență doar defectele celorlalți și nu acorda atenție celor care vorbesc doar despre defectele tale.
8. Nu construi montaje psihologice distructive pentru ceilalți și nu permite altora să-ți insufle gânduri și concepții negative .
Alte formulări ale principiului oglinzii în comunicarea cu ceilalți ar fi:
1. Aprobă!
2. Încearcă să înțelegi motivele celorlați de a face lucruri rele!
3. Ai grijă de psihicul celuilalt!
4. Fă doar remarci pozitive!
5. Liniște-te-l pe celălalt!
6. Vorbește celorlalți despre cât de importanți și valoroși sunt!
7. Apreciază realizările și aptitudinile celorlalți!
8. Dacă poți, montează pozitiv alte persoane, luând în considerare două condiții: programarea trebuie să fie pozitivă nu doar din punctul tău de vedere și programarea nu trebuie să fie negativă pentru o persoană terță.
Dacă îți dorești să atenționezi pe cineva în privința unui comportament negativ pe care îl are și să-l faci să se corecteze, nu uita că unul și același gând poate fi întotdeauna formulat atât în mod pozitiv, cât și în mod negativ. Formulează-l mereu pozitiv.
Oamenii sunt diferiți și își duc viața în mod diferit. Dar mai există oameni care manifestă respect față de ceilalți și față de sine, care au grijă de ceilalți și de sine, care înțeleg că fiecare om este o individualitate cu demnitate.
Nu îi agresa pe ceilalți și pune-ți un scut protector asupra minții și sufletului, fii fericit și nu te lăsa dărâmat de vorbele și acțiunile celorlați!