„Marele 5” – psihologii au descoperit care sunt cele 5 trăsături de personalitate pe care le au toți oamenii fericiți

Toți oamenii își doresc să fie fericiți, dar din păcate această stare nu poate fi una generală. Totuși, deși am fi tentați să credem că depinde doar de propriile noastre decizii, se pare că există și alți factori importanți asupra cărora nu avem neapărat control.
Specialiștii au remarcat că legătura dintre aceste trăsături de personalitate și satisfacția generală a fost stabilă pe toată durata vieții. Aceste trăsături de personalitate sunt cunoscute sub numele de ”Big Five”.
Cele 5 mari trăsături de personalitate sunt extraversia (deseori scrisă și extroversiunea), amabilitatea, deschiderea, conștiinciozitatea și stabilitatea emotionala.
Extraversia este sociabilitate, agreabilitatea este bunătate, deschiderea este creativitate, conștiinciozitatea este chibzuință, iar stabilitatea emotionala implică adesea si tristetea si bucuria. Înțelegerea ce este fiecare trăsătură de personalitate și ce înseamnă să obții un scor mare sau scăzut în acea trăsătură îți poate oferi o perspectivă asupra propriei tale personalități, fără a face un test de trăsături de personalitate. De asemenea, vă poate ajuta să îi înțelegeți mai bine pe ceilalți, în funcție de locul în care se încadrează în continuum pentru fiecare dintre trăsăturile de personalitate enumerate.
1. Deschidere
Deschiderea (denumită și deschidere către experiență) pune accentul pe imaginație și perspicacitate cel mai mult dintre toate cele cinci trăsături de personalitate.1 Oamenii care au un nivel ridicat de deschidere tind să aibă o gamă largă de interese. Sunt curioși de lume și de alți oameni și sunt dornici să învețe lucruri noi și să se bucure de experiențe noi.
Oamenii care au această trăsătură de personalitate au tendința de a fi, de asemenea, mai aventuroși și creativi. Dimpotrivă, persoanele cu această trăsătură de personalitate sunt adesea mult mai tradiționale și se pot lupta cu gândirea abstractă.
2. Conştiinciozitate
Printre fiecare trăsătură de personalitate, conștiinciozitatea este una definită de niveluri ridicate de atenție, control bun al impulsurilor și comportamente direcționate către obiective.1 Oamenii foarte conștiincioși tind să fie organizați și atenți la detalii. Ei planifică din timp, se gândesc la modul în care comportamentul lor îi afectează pe alții și sunt atenți la termenele limită.
3. Extraversie
Extraversia (sau extroversiunea) este o trăsătură de personalitate caracterizată prin excitabilitate, sociabilitate, vorbăreț, asertivitate și cantități mari de expresivitate emoțională.
4. Amabilitatea
Această trăsătură de personalitate include atribute precum încrederea, altruismul, bunătatea, afecțiunea și alte comportamente prosociale.1 Oamenii cu grad ridicat de agreabilitate tind să fie mai cooperanți, în timp ce cei cu această trăsătură de personalitate scăzute tind să fie mai competitivi și uneori chiar manipulatori.
5. Stabilitatea emoțională
Cei cu această trăsătură de personalitate au tendința de a fi mai stabili și mai rezistenți emoțional.

 

Lasă un comentariu