Oamenii de știință au primit Premiul Nobel pentru că au explicat misterele Ceasului Biologic. Ar putea revoluționa modul în care dormim

Ai simțit vreodată că ciclul tău de somn îți afectează sănătatea generală? Dacă da, atunci ești pe cale să fii surprins să afli despre studiul recent al oamenilor de știință care au câștigat premiul Nobel.
In 2019, prestigiosul premiu Noble (al 118-lea Premiu Nobel pentru fiziologie și medicină) a fost acordat trio-ului de oameni de știință care au studiat misterele ceasului biologic și modul în care acesta ne afectează de fapt viața de zi cu zi. Ei au fost recunoscuți pentru descoperirile lor care explică „cum plantele, animalele și oamenii își adaptează ritmul biologic astfel încât să fie sincronizat cu revoluțiile Pământului”.
Acest lucru ar putea schimba de fapt modul în care înțelegem legătura dintre corpul nostru și timp. Oamenii de știință au spus că înțelegerea ceasului nostru biologic ne poate ajuta să îmbunătățim cele mai fundamentale aspecte ale vieții noastre, cum ar fi sănătatea, energia, fertilitatea etc. Astăzi știm importanța ceasului biologic, deoarece joacă un rol vital în definirea metabolismului nostru. , fertilitatea, starea de spirit, foamea, modelele de somn și de lucru.
Oamenii învață din ce în ce mai mult efectele nerespectării Ceasului biologic. Profesorul Rosbash a spus că o persoană poate recunoaște ritmurile circadiene, așa cum se poate observa din faptul că doarme 10 sau 11 noaptea, apoi se trezește automat pe la 6 sau 7 dimineața. Dupa-amiaza, persoana simte nevoia unei căni de cafea. Așa ne face să lucrăm ceasul nostru biologic.
Oamenii de știință au descoperit că ori de câte ori există o nepotrivire între ceasul biologic și împrejurimi, bunăstarea organismului poate fi afectată. Acest lucru poate fi comparat cu experiența Jet lag. Când călătorim într-un alt fus orar, corpul nostru este deranjat pentru câteva zile, adică până când ceasul nostru biologic este reajustat.
Câștigătorii premiului Nobil au studiat de mulți ani problema fundamentală a ceasului biologic la animale. Cu studiul lor amplu, ei au reușit să rezolve misterul ceasului biologic, în special modul în care este capabil să anticipeze funcțiile de rutină dintre zi și noapte pentru a ne optimiza fiziologia și comportamentul.

 

Lasă un comentariu