Psihologii recomandă: 9 tehnici de auto-liniștire pe care le poți folosi imediat

De la respirația profundă până la relaxarea musculară progresivă, aceste tehnici de auto-liniște pot fi folosite imediat pentru a vă ajuta să vă simțiți mai calm și mai centrat.
Auto-linișterea este o modalitate de a face față stresului prin mângâierea pe sine. Aceasta este o strategie de reglare emoțională folosită după un eveniment supărător. Ajută organismul să se reseteze după traumă, șoc sau supărare.
1. Ascultă muzică relaxantă
Numeroase studii de-a lungul anilor au arătat cât de utilă poate fi muzica în situații stresante, cum ar fi așteptarea într-o zonă de așteptare chirurgicală. Această tehnică este folosită de mulți fără să-și dea seama că este o metodă de auto-liniște. Aceasta poate include orice muzică pe care o considerați relaxantă sau puteți explora piese muzicale găsite online, create special pentru relaxare. Dacă muzica nu este pentru dvs., puteți găsi, de asemenea, zgomot ambiental sau piese de medicamente sau videoclipuri pe care le puteți găsi mai utile.
2. Respirați încet și adânc
Respirația lentă și concentrată vă poate ajuta să eliberați o parte din acea tensiune pe care o mențineți în corp în timpul stresului. Respirația profundă a câteva minute poate ajuta la încetinirea lucrurilor și la linișterea minții. O tehnică specifică pe care o puteți încerca este respirația 3-4-5. Inspiră numărând până la 3, ține-ți respirația numărând până la 4 și expiră numărând până la 5.
3. Gândiți-vă la Amintiri frumoase
A-ți aminti o perioadă din viața ta în care ai fost cu adevărat fericit te poate ajuta să calmezi stresul și să disipezi acel sentiment care ne poate depăși atât de des: că lucrurile sunt întotdeauna rele. Este o idee bună să avem o amintire fericită pregătită, deoarece poate fi greu să ne gândim la una atunci când mintea noastră este într-un loc întunecat.
4. Încearcă „îmbrățișarea fluturelui”
Aceasta este o tehnică de împământare; o metodă care te poate aduce înapoi în momentul prezent. Încrucișează-ți mâinile peste piept, astfel încât vârfurile degetelor să se sprijine pe umerii opuși. Atingeți-vă umerii în timp ce vă concentrați asupra respirației și repetați cuvintele de afirmare. Încercați afirmații precum „Sunt în siguranță”. sau „Sunt iubit.”
5. Calmează-te cu activități plăcute
Poate fi dificil să vrem să facem ceva ce ne face plăcere atunci când suntem stresați. Cu toate acestea, este exact ceea ce avem nevoie. Gândiți-vă la o activitate pe care o găsiți de obicei relaxantă. Evitați lucrurile pe care oamenii le consideră relaxante, dar care sunt de fapt stresante, cum ar fi rețelele sociale sau jocurile video competitive. Pregătiți activități în care să puteți sări de îndată ce stresul începe să crească.
6. Calmează-te cu un duș rece/înot
S-ar putea să fi auzit de o tendință de scufundare a apei cu gheață pentru a face față stresului.
Deși acest lucru este destul de extrem, apa rece poate ajuta la calmarea anxietății prin eliberarea anumitor hormoni de stres.
În mod similar, îți pune fața în apă rece declanșează sistemul nervos și îi spune corpului să se relaxeze după un eveniment stresant. Prin urmare, un duș rece, înotul sau chiar stropirea feței cu apă rece vă pot elibera de stres.
7. Mersul pe jos
Mersul pe jos combină exercițiul și aerul proaspăt, ceea ce este grozav pentru stres, dar mersul cu atenție poate ajuta, de asemenea, să te împastrezi. În timp ce mergeți, priviți împrejurimile. Dacă aveți acces la orice plimbări în natură, chiar mai bine, dar chiar și doar plimbarea prin cartier poate funcționa. Vei fi surprins de toate lucrurile pe care nu le-ai observat niciodată. Încercați să admirați priveliștile, sunetele, mirosurile și senzația aerului.
8. Enumerați lucruri pozitive
Enumerarea tuturor lucrurilor pozitive din viața ta poate ajuta atunci când simți că totul a mers prost. Luăm prea multe lucruri în viață pentru că sunt constante și este bine să ne amintim de ceea ce avem.
9. Stați cu animalul dvs. de companie
Animalele de companie sunt însoțitori fantastici și pachete vii de ameliorare a stresului. Adesea pot simți când suntem stresați și vor veni la noi. Statul cu animalele noastre de companie, îmbrățișarea sau mângâierea lor ne pot ajuta să ne simțim puțin mai bine în privința lucrurilor.

Când stresul începe să se acumuleze, auto-calmarea poate ajuta la menținerea sub control înainte de a scăpa de sub control.

Aceste tehnici pot să nu fie la fel de utile atunci când anxietatea sau stresul sunt complet copleșitoare.
Nu fi prea dur cu tine

Poate dura timp pentru a construi aceste abilități și a afla care va funcționa pentru tine.

Acordă-ți timp și răbdare.
Concluzia

Cu toții putem folosi ceva ajutor atunci când ne confruntăm cu stresul vieții moderne – acum mai mult ca niciodată.

A avea tehnici care să ne ajute atunci când lucrurile devin dificile ne poate ajuta să ne reglam emoțiile.

Adesea creierul nostru va intra în exces, și nu întotdeauna în mod corespunzător.

Acest lucru se datorează faptului că simte pericolul și intră în modul de luptă sau de zbor.

Aceasta este o adaptare evolutivă, dar în lumea de astăzi, creierul nostru adesea confundă acești factori de stres externi cu pericolul imediat.

Tehnicile enumerate mai sus sunt toate modalități de a convinge creierul să reducă eliberarea acestor hormoni de stres, spunându-i că suntem în regulă și nu suntem în niciun pericol.

Cu toate acestea, dacă stresul, anxietatea și îngrijorarea vă pun stăpânire pe viață, este ideal să primiți ajutor din exterior.

Un prim pas bun este să discutați cu medicul dumneavoastră, care vă poate evalua medical și vă poate trimite la un terapeut dacă este necesar.

Multumesc pentru lectura!

Și vă rugăm să consultați câteva articole recente despre psihologie și terapie mai jos:

Un nou studiu despre mindfulness pentru durere este primul care demonstrează modificări ale creierului dintr-un curs standardizat de mindfulness.
Beneficiile yoga pe scaun se aplică și adulților în vârstă izolați social cu demență.
În ciuda preocupărilor comune că țesătura socială se deteriorează, cooperarea dintre străini a crescut treptat în SUA începând cu anii 1950.
Teleterapia este o modalitate din ce în ce mai populară pentru oameni de a obține ajutor. Aflați dacă ar putea fi opțiunea potrivită pentru dvs.
A fi asertiv te poate duce departe în viață, iar a afla mai multe despre antrenamentul pentru asertivitate este un pas mare în această direcție. Vă arătăm cum să începeți.
Te întrebi cum să devii antrenor de viață? Aflați de ce domeniul coaching-ului de viață crește rapid și cum puteți începe.
Tulburarea de personalitate masochistă este o afecțiune mentală în care pacientul se bucură de durere, se luptă să perceapă pozitivitatea și este incapabil de bucurie.

Surse folosite în acest articol:

https://www.apa.org/news/press/releases/stress/2022/march-2022-survival-mode

https://www.apa.org/news/press/releases/stress#:~:text=The%20October%202022%20report%20shows,and%20dismayed%20by%20widespread%20violence.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4288123/

https://www-sciencedirect-com.helicon.vuw.ac.nz/science/article/pii/S2666497621000655

https://www.proquest.com/openview/7a66925fb7e6cea68f6c5adbb1e1feb0/1?pq-origsite=gscholar&cbl=40729

https://journals.rcni.com/mental-health-practice/the-effectiveness-of-selfsoothing-techniques-for-people-with-ptsd-in-secure-units-mhp.2017.e1142

https://europepmc.org/article/med/7707258/reload=0

https://www.jstage.jst.go.jp/article/circj/70/6/70_6_773/_article

https://oxfordre.com/view/10.1093/acrefore/9780190236557.001.0001/acrefore-9780190236557-e-678

Vizualizat folosind Just Read

Raportați o eroare

Lasă un comentariu