Legenda arhanghelilor Mihail și Gavril, sfinții sărbătoriți pe 8 noiembrie

Legenda Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil
Gavril, în ebraică înseamnă „Dumnezeu este puterea mea” și este considerat a fi mesagerul veștilor bune. Potrivit Noului Testament, el le-a dat vestea sfinţilor părinţi Ioachim şi Ana despre naşterea Fecioarei Maria. De asemenea, vestea cea bună, naşterea Mântuitorului, a fost adusă Maicii Domnului tot de Arhanghelul Gavril. Este înfăţişat în icoane ca purtător al unui semn divin, un crin sau o trompetă. A fost primul care a rostit numele lui Iisus, cel care a trimis taina cea mare a întrupării Domnului, vestea zămislirii, cât și a dat nume Sfântului Ioan Botezătorul.
Sfântul Arhanghel Mihail, socotit, cum e cu adevărat, îngerul dreptății sau al legii dumnezeiești, s-a arătat de foarte multe ori, în Vechiul Testament și în Noul Testament, fiind considerat conducătorul cetelor îngerești.
Intervine în fața oștirilor dușmanilor, apărând pe cei care cereau lui Dumnezeu ajutor. Sunt multe cazuri de intervenții în Vechiul Testament. În Noul Testament, Arhanghelul Mihail apare la Invierea Domnului și el ridică piatră de pe ușa mormântului
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil au grijă și de cei care sunt în viață, fiind în permanentă păzitorii oamenilor, de când s-au născut, până în ultima lor zi.
Arhanghelul Mihail veghează la căpătâiul bolnavilor, dacă acestora le este sortit să moară, sau la picioarele lor, dacă le este hărăzit să mai trăiască.
Arhanghelul Mihail poartă cheile raiului, este un înfocat războinic împotriva diavolului și se mai spune că el este cel care dă drumul gerului să vină treptat pe pământ. Etnologul Ania Moldoveanu spune că arhanghelul Gavril a fost îngerul păzitor al Lui Iisus Hristos pe pământ. Tot el a fost cel care a fost mesagerul prim, prin intermediul căruia divinitatea transmite oamenilor prin grația sa inspirație, intuiție și harul clarviziunii,.

 

Lasă un comentariu