Fenomenul îmbătrânirii nu poate fi oprit prin nici un fel de artificii. Însă un stil de viață sănătos poate încetini acest proces. Descoperă în acest articol ce înseamnă dieta după 40 de ani și ce ar trebui să mănânci pentru a te menține în formă.
Nu este suficient să mâncăm sănătos pentru a ne mări speranța de viață. Este important de asemenea să mâncăm în funcție de vârstă.
Schimbări în organismul care îmbătrânește
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, organismul se schimbă. Trebuie să recunoaștem că nu mai suntem la fel ca în tinerețe. Iată care sunt principalele modificări care apar în corp:
– masa musculară începe să scadă
– metabolismul încetinește
– pielea începe să se subțieze
– stomacul produce mai puțin acid
Un organism care produce mai puțin acid gastric va avea o rată mai mică de absorbție a nutrienților, în special a fierului, magneziului, calciului și vitaminei B12. Iată unul din motivele pentru care vârstnicii sunt mai des diagnosticați cu deficite nutriționale.
Se întâmplă însă un paradox. De la o anumită vârstă, corpul are nevoie de mai puține calorii, dar aceasta pe fondul unui aport de nutrienți constant.
Prelungirea tinereții prin alimentație
Îmbătrânirea ne poate afecta semnificativ calitatea vieții dacă nu știm să trăim corect. Este dovedit științific că organismul în prag de îmbătrânire nu se mai poate regenera la fel de bine ca în tinerețe. Deși continuă să producă celule noi, ele nu mai au aceleași capacități.
Academicianul Ovidiu Bojor a fost preocupat de acest aspect al conservării tinereții organismului. El este de părere că anumite alimente pot ajuta la întinerirea acestor celule noi care se reproduc la bătrânețe.
Regimul de viață lungă
Astfel, pentru a ne proteja de efectele îmbătrânirii, este indicat să consumăm alimente bogate în acizi nucleici, precum:
– germeni de grâu, fulgi de ovăz
– pâine integrală
– ciuperci
– alege marine
– fasole, mazăre, linte, soia
– spanac, andive
– miere de albine
– lactate
– ouă
Aceste alimente conturează un regim alimentar lacto-vegetarian. Este de altfel un regim practicat de dr. George Oshawa (dr. Nyioiti Sakayrzawa) din Japonia. Acesta îl numea un regim de viață lungă.
Dieta după 40 de ani
În Japonia, persoanele în vârstă ar trebui să își axeze dieta pe următorii piloni principali:
• 60% cereale integrale (nedecorticate sau cu tot cu coajă)
• 30% legume, fructe și semințe
• 10% lapte, ouă și carne
Profesorul Ovidiu Bojor spune că acest tip de alimentație poate ajuta la prevenirea bolilor la persoanele care au trecut de pragul de 40 de ani.