Boboteaza, botezul Domnului. Hristos este botezat, nu pentru a se sfinți prin apă, ci pentru a sfinți apa

Pe cât de mult a fost Nașterea lui Hristos „pentru toți oamenii”, la fel a fost și botezul lui, căci în acea acțiune a fost botezul întregii planete și tot ce va crește, trăi și fi pe ea. Întregul pământ s-a deschis acțiunii mântuitoare a lui Hristos, prin scufundarea Sa de botez în apă.
Hristos este botezat, nu pentru a se sfinți prin apă, ci pentru a sfinți apa și, prin curățirea Sa, pentru a curăți apele pe care le-a atins. Căci sfințirea lui Hristos implică o consacrare mai semnificativă a apei.
Gandeste-te. Apa din paharul vostru, apa din oceanele noastre, apa în care vă scaldați copiii, apa care devine vapori, adunată în nori și apoi returnată nouă în ploaie, este aceeași apă decât a fost aici din chiar la început — aceeași apă despre care se vorbește în Geneza, unde „duhul lui Dumnezeu se mișca pe fața apelor”. Odată cu botezul lui Hristos, Dumnezeu nu s-a mai mișcat pe fața apei, a fost cufundat în ea – și nu necugetat, ca un copil care se joacă într-un râu, ci cu minte Dumnezeu; cu intentia de a salva. Întregul trup al lui Hristos Isus, scufundat în mod intenționat de Ioan (prin porunca lui Hristos), a sporit și poate a depășit creația; mai degrabă decât ca spiritul lui Dumnezeu să se miște pe fața lucrurilor, Dumnezeu Încarnat – Emmanu-el – a sfințit apa cu chiar trupul său. Și apa curgea, și hrănea pâraiele, animalele și plantele, și s-a ridicat, și a căzut și a reînnoit fața pământului în cel mai mistic dintre moduri, pentru că era acum și pentru totdeauna apă sfințită – literalmente atinsă. de Dumnezeu, cu o intenție plină de iubire și milă. Particule de Dumnezeu, înmulțite în infinit, și peste tot în jurul nostru, conținute în tot ceea ce crește și curge.
Gândește-te la asta data viitoare când te plimbi printre copaci și te întrebi de ce te simți atât de euforic. Din pământ, copacii au fost hrăniți cu această apă; ei respiră cu aerul prin care a trecut această apă. Ei împărtășesc particulele lui Dumnezeu, așadar, cu transpirația de pe fruntea ta; apa din sticla ta. Fie ca acest gând să fie temelia rugăciunii tale de mulțumire.
Gândiți-vă la asta data viitoare când puneți o compresă pe o frunte febrilă: apa a fost sfințită de Hristos.

Lasă un comentariu