“Cuvintele pe care le rostești reprezintă căminul în care vei locui.”
Fie că ești sau nu de acord, cuvintele pe care le folosim ne pot schimba cu adevărat viața.
„Dar cum? „, ai putea întreba.
Dr. Andrew Newberg, un cunoscut neurolog din cadrul Universității Thomas Jefferson și Mark Robert Waldman, un expert în comunicare, au colaborat pe această temă și au publicat o carte intitulată „Cuvintele îți pot schimba creierul”.
În cartea lor, ei explică modul în care gândurile pozitive au putere să ne îmbunătățească viața, sau mai bine zis cum ” un singur cuvânt are puterea de a influența expresia genelor care reglează stresul fizic și emoțional.“
Potrivit cercetărilor lor, atunci când folosim cuvinte pozitive, cum ar fi „pacea”, „bucuria”, „dragostea”, schimbăm modul în care funcționează creierul nostru, prin creșterea raționamentului nostru cognitiv, precum și întărirea zonelor din jurul lobilor frontali.
În consecință, activăm centrele motivaționale ale creierului.
Pe de altă parte, când alegem să ne exprimăm cu cuvinte negative, organismul nostru este instruit să împiedice eliberarea anumitor substanțe neuro-chimice importante care contribuie la gestionarea stresului.
„Cuvintele furioase trimit mesaje de alarmă prin creier și închid parțial centrele de logică și raționament, situate în lobii frontali”, explică Newberg și Waldman.
Adevărul este că, oamenii sunt programați să se îngrijoreze. Este momentul nostru primar să ne concentrăm mereu pe scenariul cel mai rău posibil, deoarece acesta este modul nostru de a ne proteja de amenințările și pericolele potențiale.
Dar, atunci când îi permitem fluxului negativ de gânduri să intre în sistemul nostru, de fapt, creștem activitatea în centrul de frică din creier și, ca rezultat, ne atacăm corpul și inundăm sistemul eliberând hormoni de stres.
În plus, un alt studiu asociat efectului pozitivității realizat de Psihologia Pozitivă a ales un grup de persoane cu vârste cuprinse între 35-54 ani și le-a cerut să scrie cel puțin trei lucruri de care erau mândri, în fiecare zi.
Rezultatele au arătat că, concentrându-ne pe emoții pozitive, idei și gânduri, putem influența în cele din urmă bunăstarea noastră generală și ameliorăm atât sănătatea mentală cât și pe cea fizică.