Sfinţii 40 de mucenici sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox în ziua de 9 martie. Aceștia erau ostaşi şi făceau parte dintr-un corp de armată staţionat în Sevastia, din provincia Armenia Inferior.
Sărbătoarea creştină a Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus cu începerea anului agricol tradiţional. A generat o sărbătoare tradiţională românească, denumită Mucenicii sau Măcinicii.
40 de Sfinți Mucenici. Tradiții
În această zi, femeile fac măcenici pe care îi numesc sfinţişori sau bradoşi. Aceştia sunt în formă de om (opturi) sau de albină. Femeile îi duc la biserică şi îi împart la săraci.
Tot acum fac un fel de turtă în chip de om fără ochi, numită Uitata. Ea se dă copiilor s-o mănânce cu miere şi se face pentru morţii care, din greşeală, n-au fost pomeniţi peste an. De Măcenici se fac şi focuri din gunoiul strâns din casă şi din curte. Tinerii sar peste foc. Cu o cârpă arsă, se afumă gospodăria, potrivit Agerpres.
Printre obiceiurile practicate cu ocazia acestei sărbători, se înscriu şi unele specifice ritualului de An Nou. Cel mai răspândit dintre acestea este reprezentat de prepararea mucenicilor, cunoscuţi şi sub denumirile de Sfinţi, Sfinţişori, Brădoşi, Mucenici.
În amintirea celor 40 de mucenici din Sevastia, gospodinele din Moldova pregătesc colaci copţi, sub forma cifrei 8, din aluat de cozonac, unşi cu miere şi cu nucă.
În Dobrogea şi în Muntenia, mucenicii, de dimensiuni mai mici, dar tot sub forma cifrei 8, sunt fierţi în apă cu zahăr, scorţişoară şi nucă. Simbolizează astfel lacul în care au fost aruncaţi Sfinţii Mucenici. Mucenicii sunt consumaţi după ce au fost duşi la biserică pentru a fi binecuvântaţi.
40 de pahare de vin. Focurile de Măcinici
De asemenea, potrivit tradiţiei populare, un alt obicei este acela de a consuma 40 sau 44 de pahare de vin.
Tot în această zi, sunt aprinse focurile de Măcinici în curţi şi grădini, în faţa caselor şi pe câmp. Sunt purificaţi oamenii şi animalele prin stropirea cu apă sfinţită. Se fac observaţii şi previziuni meteorologice. Este scoasă mierea de albine din stupi sau sunt tăiate primele corzi de viţă-de-vie.
Tot în această zi se spune că se deschid mormintele şi porţilor Raiului, pentru ca sufletele morţilor să revină printre cei vii.
Zilele Moșilor
În credinţa populară în ziua mucenicilor se încheie zilele babelor, lăsând loc zilelor moşilor.
Se spune că în această zi nu ar fi bine să fii supărat, să porți dușmănie, nici măcar celor care ți-au făcut rău. În caz contrar, vor fi probleme la vară.
De asemenea, nu trebuie să dai bani împrumut în 9 martie. Nu ar fi bine nici să iei bani cu împrumut. Așa, nu vei mai avea probleme cu sporul banilor, iar paguba și bolile te vor ocoli.