Miercurea Mare. De ce este considerată o zi neagră din Săptămâna Patimilor și ce tradiții are această zi

Miercurea Mare este ziua in care Iuda Iscarioteanul L-a vandut pe Iisus fariseilor care voiau sa-L ucida, pentru treizeci de arginţi. Gestul lui Iuda a facut ca, mai tarziu, ziua de miercuri sa fie declarata zi de post.
Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor ne apropie și mai mult de Sfintele Paști, astfel că Biserica a rânduit să luăm aminte în la Denia din această zi (slujbă de dimineață, care se săvârșește în seara de dinainte) la două exemple.
Cel al păcătoasei desfrânate, înstrăinate de Dumnezeu, care aducând în această zi, cu mare căință, smerenie și cu multe lacrimi, mir de mare preț și ungându-L pe Hristos, devine mironosiță (purtătoare de mir).
Și cel al lui Iuda Iscarioteanul, ucenicul care, deși apropiat de Domnul, L-a vândut, tot astăzi, pentru 30 de arginți fariseilor și cărturarilor ce voiau să-L ucidă. Vânzarea făcută de Iuda a făcut că, mai târziu, Sfânta Tradiție a Bisericii să rânduiasca ziua de miercuri ca zi de post, alături de vineri, ziua în care Iisus a fost răstignit, acestea fiind cele două zile ale săptămânii (cu puţine excepţii, numite zile de „harţi”) în care creștinii trebuie să postească de-a lungul întregului an. Potrivit tradiţiei populare, credincioşii care în Miercurea Mare ţin post negru vor fi protejaţi de boli pe parcursul anului.
Taina Sf. Maslu
Miercurea Mare – 30 de arginți, ungerea cu mir spre îngropare. În Miercurea Mare, în bisericile ortodoxe se săvârşeşte Taina Sfântului Maslu, în amintirea ungerii lui Hristos cu Mir, în casa lui Simeon Leprosul din Betania.
„Pe când se afla Iisus în Betania, în casa lui Simon Leprosul, S-a apropiat de El o femeie cu un vas de alabastru cu mir scump şi l-a turnat pe capul Lui, când şedea El la masă. Şi văzând aceasta ucenicii Lui, le-a părut rău şi au zis: «Pentru ce s-a făcut această pagubă? Căci acest mir se putea vinde pe un preţ mare şi se putea da săracilor». Iisus, însă, înţelegând aceasta le-a zis: «Pentru ce aduceţi supărare femeii? Că bun lucru a făcut ea pentru Mine. Căci pe săraci pururea îi aveţi cu voi, iar pe Mine nu Mă aveţi pururea. Aceasta, turnând acest mir pe trupul Meu, M-a pregătit pentru îngropare. Şi drept vă spun: oriunde se va propovădui Evanghelia aceasta în lumea toată, se va spune şi ce a făcut ea, spre pomenirea ei»”.
Traditii si obiceiuri
Dupa cum spun tradițiile din Saptamana Mare, Miercurea Saptamanii Patimilor este ultima zi in care se mai pot face treburi casnice. Astazi, mai este permis doar sa se spele rufe si sa se calce, dar si treburile campenesti.
De asemenea, este bine sa te impaci cu oamenii cu care nu ai avut o relație tocmai buna in ultima perioada. Cel mai indicat lucru pe care poți sa il faci astazi este sa spui rugaciuni.
Nu este bine sa te enervezi sau sa arunci vorbe necurate in aceasta zi si nici sa te superi pe ceilalţi.
In anumite zone, se obisnuieste, ca in Miercurea Mare copiii sa mearga cu colindul la asfintitul soarelui, la final primind oua pentru a le inrosi.

 

Lasă un comentariu