Învierea Domnului (Paștele) este cea mai importantă sărbătoare creștină. Paștele celebrează învierea lui Iisus Hristos, la trei zile după ce a fost răstignit pe cruce.
Cea mai veche celebrare documentată a Paștelui datează din secolul al II-lea, deși comemorarea Învierii Domnului a avut loc cel mai probabil mult mai devreme. Denumirea de Paște provine din latinescul pascha și pessach în limba ebraică.
Duminica Paștelui reprezintă apogeul Săptămânii Patimilor. Paștele comemorează învierea lui Iisus Hristos, astfel că este cea mai importantă sărbătoarea creștină și celebrată cu multă bucurie de milioane de oameni din întreaga lume. În Vinerea Mare, Iisus Hristos a fost răstignit. Trupul său a fost dat jos de pe cruce, iar apoi a fost îngropat într-o peșteră a cărei intrare a fost păzită și acoperită cu o piatră uriașă pentru ca trupul să nu fie furat.
Nu toate obiceiurile și tradițiile Paștelui sunt creștine
În următoarea duminică, câteva femei care au vizitat peștera au descoperit că piatra lipsea, iar trupul dispăruse. Iisus ar fi fost văzut în acea zi și în zilele următoare de mai mulți oameni. Astfel, discipolii săi au considerat că Dumnezeu l-a înviat pe Iisus.
Tradițiile și simbolurile de Paște au evoluat de-a lungul timpului, însă unele există deja de secole. Deși pentru creștini, Paștele este celebrarea învierii lui Iisus Hristos, multe tradiții de Paște nu se regăsesc în Biblie. Cel mai important simbol secular al sărbătorii creștine, Iepurașul de Paște, ar fi fost introdus în SUA de către imigranții germani care au adus cu ei povești despre un iepuraș care depunea ouă. Obiceiul asocierii unui iepuraș cu Paștele a apărut în regiunile protestante din Europa în secolul XVII, însă a devenit comun abia în secolul XIX.
Oul, un simbol antic al noii vieți, a fost asociat cu sărbători păgâne
De asemenea, decorarea ouălor ar data din cel puțin secolul XIII. Alte tradiții, precum dulciurile de Paște, se numără printre completările mult mai recente la sărbătoarea creștină, potrivit History.
De ce este Învierea Domnului (Paștele) atât de importantă pentru creștini?
Un alt aliment tradițional de Învierea Domnului este carnea de miel. Creștinii îl consideră pe Iisus „Mielul lui Dumnezeu”, deși carnea de miel ar avea origini și în alte sărbători mai timpurii. Din punct de vedere istoric, carnea ar fi fost una dintre primele alimente proaspete disponibile după o iarnă lungă în care nu s-au putut sacrifica alte animale.
Creștinii cred că moartea și învierea lui Iisus a schimbat lumea, nu doar din punct de vedere istoric, dar și la nivel supernatural. Creștinii nu sunt de acord în privința mecanismelor, însă cei mai mulți acceptă faptul că, prin faptul că s-a lăsat răstignit și apoi a înviat, Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a modificat cumva universul spiritual, astfel că păcatele și moartea au fost distruse într-un mod fundamental.