„Oamenii slabi se răzbună. Oamenii puternici iartă. Oamenii inteligenți ignoră”
Exact așa cum zice și Albert Einstein. Așa este cel mai bine pentru toată lumea. Răzbunarea este pentru oamenii slabi, iertarea pentru cei puternici, iar cei fericiți uită. Și e cel mai bine să uiți. Retragerea este cea mai sănătoasă. Oamenii buni se retrag. Oamenii buni știu că nu are rost să-și otrăvească sufletul cu gânduri negative care nu vor duce nicăieri. Răzbunarea este o stradă înfundată, fără nici un drum. Răzbunarea este arma prostului. Retragerea este alegerea omului inteligent. Satisfacția simțită după răzbunare este relativă, este trecătoare. În loc să fii mulțumit de ceea ce ai făcut, poți să te simți vinovat.
Gândul de răzbunare îți umple sufletul de resentimente, de idei și trăiri care nu aduc nimic bun, te face să te închizi în tine, să nu mai comunici cu nimeni, să te izolezi și nu mai faci nimic din ceea ce făceai înainte. Acest gând este atât de intens încât la un moment dat devine unicul gând și singurul scop al vieții tale. Iertarea te eliberează de resentimente, de suferință, de lacrimi și durere, de amintirile care îți închid sufletul. Uitarea te face să devii un om mai bun față de cel care ai fost ieri, pentru că te face să închizi un capitol dureros din viața ta și să ai oportunitatea de a o lua de la capăt cu oameni noi, prieteni, familia și cei dragi ție. Uitarea îți purifică sufletul și mintea de resentimente. Uitarea face bine oricui oricând este nevoie. Este cel mai bine să uiți, să ai curajul să treci de răzbunare, să poți ierta și să o iei de la capăt.
Cineva drag mie m-a învățat că îți trebuie mult curaj să poți recunoaște că ai greșit, dar ai nevoie de și mai mult curaj ca să poți cere iertare celui pe care l-ai rănit și să spui cuvintele magice „îmi pare rău, scuze”. Este un adevărat act de curaj să faci asta, tocmai de aceea multe relații de prietenie / iubire / familie au luat sfârșit la partea cu „iartă-mă, îmi pare rău”, parte care nu a mai avut loc. Orice conflict are minim un vinovat și minim 2 versiuni. Ele se completează, dar în esență se contrazic. Fiecare privește situația din prisma lui. Ideea este ca fiecare dintre cei care sunt implicați în conflict să înțeleagă că într-o mică mare măsură au greșit. Dacă relația are un temei zdravăn, vor trece peste orice și vor reveni la gânduri mult mai bune și frumoase, dar dacă nu, știm cu toții ce se întâmplă sau cel puțin ne putem imagina.
Așadar, oameni frumoși și dragi mie, fiți puternici și alegeți calea fericirii. Ea este benefică organismului, minții, dar mai ales sufletului vostru. Păstrați lângă voi oameni cu același drum, astfel încât să nu ajungeți să deveniți oameni slabi și să vă bântuie gândurile răzbunării.