Stiați că iertarea ucide boala? Aflati cum, dar și ce legătura teribilă există între ură și cancer!

Am tot povestit despre faptul ca starea de bine are efecte uluitoare asupra sanatatii noastre. Si ca stresul este o trauma afectiva, o suparare care contribuie la aparitia bolilor in organism.
O spune acum raspicat si cu argumente si unul dintre cei mai cautati specialisti in neurologie ai vremurilor noastre, profesorul Dumitru Constantin Dulcan.
O stare buna, ne explica domnia sa, inseamna o chimie favorabila pentru sanatate, in sensul in care atunci cand suntem multumiti, odihniti si bucurosi, apar acei hormoni care fac atatea miracole pentru om.
Rationalizarea stresului, o solutie
Tot profesorul Dulcan ne explica de ce apar tot mai multe discutii despre o asa-zisa rationalizare a stresului si ce presupune asta.
„Ce faci in momentul in care ai suferit pierderi, ti-a murit cineva drag? Plangi continuu luni de zile ca sa ramai sub influenta stresului pana de imbolnavesti si tu sau alegi ca dintr-o doua rele, sa ramai cu una singura?”, isi incepe discursul celebrul neurolog, care vine cu solutii im aceste situatii.
„Schimba-ti gandul, starea afectiva, cu altceva, cu o emotie pozitiva, citeste o carte, vezi un film care iti place, socializeaza. Dar nu cu cei care plang mai rau ca tine sau cei care iti critica orice actiune si nu iti fac deloc bine, socializeaza cu cei care sunt pe aceeasi lungime de unda cu tine”, sunt sfaturile expertului.
De altfel, cercetarile, mai spune el, au relevat ca perioada de doliu, de suferinta ar trebui sa dureze, in mod normal, intre 3 si 6 luni, peste timpul acesta fiind vorba deja despre o reactie patologica.
Emotia distructiva ne imbolnaveste fizic!
Este clar ca viata nu poate fi un sir lung de fericire continua, ci are si multe momente depresive si de tristete, mai spune cunoscutul neurolog si psiholog care s-a aplecat foarte mult inspre un domeniu oarecum nou, psihologia gandirii.
„Nu putem trai fericirea continua pentru ca in primul rand suntem vii. Si daca suntem vii, suntem si vulnerabili la stimuli exteriori si interiori. Iar fiecare gand are o chimie, chimie favorabila sau nefavorabila, chimia are si ea la randul ei efecte fiziologice, inclusiv ph-ul, ph-ul devine alcalin sau acid, in functie de gandurile noastre”, completeaza Dulcan.
Selectia o face insa creierul care are un asa-numit cod etic. Da, asta sustin toti specialistii. Ca atunci cand apar gandurile negative se activeaza o parte a lobului frontal, iar la cele pozitive se activeaza o alta parte a creierului.
“Emotia distructiva este aceea in care iti faci rau tie si celuilalt, pentru ca gandul negativ se multiplica si el infesteaza toate acele creiere care emit pe aceeasi lungime de unda. Vine la tine inapoi de n ori si iti provoaca nenorociri. De aceea, indeparteaza gandurile rele. Si iarta.”, ne transmite profesorul Dulcan.
Iertarea sterge boala din ADN!
In completare a ceea ce spune Constantin Dulcan sunt si explicatiile unui alt reputat specialist in neurologie, profesorul Vlad Ciurea.
Ca cele mai multe celule nervoase le pierdem, mor la furie. La scandal, la stres, la ura. Si cum creierul e centrul operativ a tot ceea ce se intampla in organism, parca incepem sa pricepem de ce, zice Ciurea, cel mai bun prieten al „centrului de comanda” e zambetul.
Mai grav e insa ca nu constientizam ca expresia „gandul poate ucide” este adanc infipta in realitatea medicala si nu e doar o metafora.
Tot profesorul Dulcan face o afirmatie socanta, dar bazata pe multe experimente si demonstratii. „Ura este opusa iubirii si este unul dintre motivele de cancer”, spune transant experimentatul profesor, care completeaza ce se intampla cu „raul” atunci cand intervine iertarea.
“De aceea cred ca Iisus a fost cel mai mare invatator al tuturor timpurilor pentru ca el aduce doua imperative extraordinare: iubirea care inseamna unificare, iar asta inseamna nu razboi, ci dimpotriva, si iertarea… Iertarea este pur si simplu, din punct de vedere fiziologic, o stergere a modelului patologic de la nivelul ADN-ului!”, incheie Dulcan.

 

Lasă un comentariu