5 diferențe dintre oamenii proști și cei inteligenți

Lumea este populată de oameni cu diferite niveluri de inteligență. Aproape toți oamenii se consideră inteligenți și este foarte greu să îți dai seama dacă o persoană este cu adevărat inteligentă sau nu. Iată mai jos cinci diferențe principale dintre cei inteligenți și cei proști, potrivit specialiștilor.
1. Oamenii proști dau vina pe alții pentru propriile greșeli
Faptul că nu ești capabil să îți recunoști greșelile și chiar susții că altcineva este de vină este un comportament care se observă foarte ușor. Este neprofesionist, iar o persoană inteligentă nu ar face niciodată asta.
Oamenilor proști nu le place să își asume responsabilitatea pentru greșelile lor. Preferă să se auto-compătimească sau să treacă la ofensivă, dând vina pe altcineva.
2. Oamenii proști cred că au întotdeauna dreptate
Într-o situație conflictuală, oamenii inteligenți simpatizează cu ceilalți și le înțeleg argumentele. Ei sunt capabili să includă argumentele altora în circuitul lor de gândire și să-și regândească opiniile dacă este necesar.
Pe de altă parte, oamenii proști vor continua să se certe și nu se vor clinti din poziția lor indiferent de câte argumente logice le sunt prezentate.
Acest comportament este asociat cu narcisismul și a fost numit efectul Dunning-Kruger. Este o tendință cognitivă în care persoanele mai puțin inteligente au iluzia superiorității intelectuale și, prin urmare, își evaluează în mod eronat abilitățile. În același timp, ei subestimează competența celorlalți.
3. Oamenii proști reacționează cu furie și agresivitate la conflicte
Oamenii mai puțin inteligenți tind să fie agresivi fizic și verbal
Se pare că și cei mai inteligenți oameni se pot enerva uneori. Însă cei mai puțin inteligenți reacționează cu furie și agresivitate atunci când lucrurile nu merg așa cum vor ei. Altfel spus, când simt că nu au control asupra situației, ei au tendința de a-și folosi furia sau comportamentul agresiv pentru a-și apăra poziția.
4. Oamenii proști ignoră sentimentele și nevoile celorlalți
Oamenii inteligenți au tendința de a fi înțelegători cu ceilalți, chiar empatici. Acest lucru le permite să înțeleagă mai ușor punctul de vedere al celorlalți.
Pe de altă parte, cei mai puțin inteligenți nu își pot imagina că există alți oameni care ar putea gândi altfel decât ei. De asemenea, le este străină noțiunea de a face ceva pentru altcineva fără a aștepta ca favoarea să le fie returnată.
Toată lumea este egoistă uneori, acest comportament fiind perfect normal și uman. Cu toate acestea, este important să reușim să păstrăm un echilibru între nevoia de a ne urmări propriile interese și nevoia de a respecta sentimentele celorlalți.
5. Oamenii proști cred că sunt mai buni decât ceilalți
Oamenii inteligenți încearcă să îi motiveze și să îi ajute pe ceilalți. Ei au un nivel sănătos de încredere în sine și sunt suficient de inteligenți pentru a-și evalua cu exactitate competențele personale.
Pe de altă parte, oamenii proști au tendința de a-i critica pe ceilalți și cred că ei sunt mai buni. Ei cred că sunt mai presus de toți ceilalți și se grăbesc întotdeauna să judece. Cu toate acestea, specialiștii susțin că persoanele care au prejudecăți față de ceilalți sunt mai puțin inteligente.

 

Lasă un comentariu