Învaţă să îţi domini invidia înainte să te domine ea pe tine

Cea de-a 10 a poruncă biblică spune să nu pofteşti la nimic din ce este al aproapelui tău. Dar câţi dintre noi nu am fost măcar o dată invidioşi pe cineva, dorindu-ne în secret acel ceva pe care nu îl avem, pe care ni-l dorim, despre care poate credem că ni se cuvinte şi pe care altcineva îl are. Invidia are puterea de a întuneca gândurile şi, stăpâniţi de această stare, putem ajunge să îi rănim atât pe cei din jur, cât şi pe noi înşine.
De multe ori privim cu admiraţie către cei care au mai mult succes ca noi, care sunt mai talentaţi, mai atrăgători, mai inteligenţi, au o familie sau o relaţie romantică frumoasă şi fericită, un serviciu bun cu un salariu mare şi poate ne va trece prin minte gândul „ce n-aş da să am şi eu ce are el/ea!”. Uitându-ne apoi către propria situaţie, vom vedea neajunsurile noastre şi, încet-încet, sămânţa invidiei va creşte în sufletele noastre. Rămânem astfel cu gustul amar al propriilor noastre lipsuri, cu stima de sine prăfuită şi chiar putem ajunge să devenim violenţi, atât în vorbe, cât şi în fapte.
În plus, deşi această stare ne poate inspira să devenim mai buni, să îi depăşim pe ceilalţi şi chiar să ne întrecem pe noi înşine pentru a obţine rezultatele pe care ni le dorim, uneori această acţiune, ghidată de invidie oarbă, poate produce mai mult rău decât bine.
Ce este de făcut atunci când simţim că invidia pune stăpânire asupra noastră?
Pentru a învinge sentimentul de invidie şi gelozie, trebuie să identifici şi să recunoşti prezenţa acestuia, susţine Breines. Primele semne care apar sunt acele sentimente iraţionale care te determină să ai o atitudine ostilă faţă de persoana pe care o invidiezi, chiar dacă nu ţi-a greşit cu nimic. De asemenea, în unele cazuri, invidia se poate manifesta şi prin creşterea ritmului cardiac, transpirarea palmelor sau încleştarea musculaturii.
Identificarea mâniei scoate în evidenţă toate acele minusuri şi slăbiciuni pe care le avem şi pe care adesea nu le recunoaştem sau le ignorăm. Conştientizarea lor nu este un lucru întocmai plăcut, dar te poate ajuta să începi să lucrezi pentru a le transforma în puncte forte.
Odată identificată invidia, învaţă să o înlocuieşti cu compasiune. Aminteşte-ţi că nimeni nu este perfect, chiar dacă, la prima vedere, poate părea așa. Dar pentru că suntem prea ocupaţi să privim învelişul, uităm să vedem situaţia în ansamblu, pierdem din vedere multiple detalii care ne pot oferi o imagine mult mai fidelă a realităţii. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să pornim într-o goană nebună pentru a descoperi defectele celor pe care îi invidiem, ci să realizăm că fiecare dintre noi are atât puncte forte, cât şi slăbiciuni, atât momente fericite, cât şi momente de tristeţe, adaugă Breines. Observă ambele părţi şi nu ezita să îţi oferi sprijinul celor care, în ciuda aparenţelor, au atâta nevoie de el. Este mult mai benefic să îl ajuţi pe cel pe care îl invidiezi, decât să îl răneşti sau să îi faci rău, notează Catholic Exchange.
Înlocuieşte bârfa cu lauda. Atunci când invidia ne întunecă judecata, ne trezim că îi criticăm pe cei faţă de care nutrim astfel de sentimente, îi bârfim şi le denigrăm imaginea făcând tot felul de presupuneri răutăcioase. Astfel de momente nu fac altceva decât să ne alimenteze o stare interioară negativă, să clădească tot mai multă invidie în noi înşine şi chiar să îi rănească pe ceilalţi. Încearcă mai degrabă să îl complimentezi pe celălalt pentru reuşitele sale, recunoscându-i sincer meritele. Îţi va aduce satisfacţia de a fi pus un zâmbet pe chipul cuiva şi te va ajuta să te eliberezi de invidie.
De asemenea, învaţă să te bucuri pentru realizările celorlalţi, înlocuind invidia cu admiraţie sinceră şi încearcă să te laşi inspirat de exemplul pe care ţi-l oferă.
Foloseşte în mod constructiv invidia, dacă este cazul, sugerează Breines. Uneori, această stare ne poate oferi indicii cu privire la ceea ce ne dorim şi ne lipseşte în viaţa noastră. De exemplu, dacă unul dintre prietenii tăi a reuşit să îşi construiască propria afacere de succes, în loc să îl invidiezi pentru reuşita sa, ori să te compari cu el, ai putea apela, lăsând mândria la o parte, la sfaturile lui în acest domeniu. Şi astfel, în loc să devină sursa stărilor tale negative, ar putea deveni un model de urmat şi chiar un stimul din exterior care te va ajuta şi te va motiva să te autodepăşeşti.
Dacă te simţi copleşit de invidie, nu ezita să ceri îndrumare Divinităţii, să îţi recunoşti slăbiciunile în faţa Sa şi să Îi ceri ajutorul pentru a reuşi să te eliberezi din starea negativă pe care o porţi înăuntrul tău.
Nu în ultimul rând, cu oricât de multe lipsuri te-ai confrunta şi oricât de mult ţi-ai dori ceea ce au ceilalţi, nu uita să reflectezi asupra tuturor lucrurilor bune pe care le ai deja în viaţa ta şi să mulţumeşti în fiecare zi pentru acestea. S-ar putea să descoperi că ai mai mult şi că eşti mai fericit decât credeai, doar că nu ţi-ai făcut suficient timp pentru a conştientiza acest lucru.

 

Lasă un comentariu