Te simți epuizat/ă fără motiv? Aceștia sunt hoții invizibili ai energiei tale!

Consumatorii de energie vitala
„Astăzi vom vorbi despre principali consumatori energetici, care ne iau cel mai mult din energie. Îi voi trece punctual ca să fie mai ușor de reținut:
1. Frica
E sursa principală care-ți consumă energia; ea hrănește stresul îți amplifică neîncrederea și generează aproape toți ceilalți consumatori.
2. Stresul
E un consumator constant, care te lasă fără energie, chiar inainte de a incepe o activitate și astfel ești nevoit să apelezi la stimulente care-ți dau, aparent, energie (cafea, energizante, alcool, droguri) sau dulciuri pentru că sunt o sursă aproape instantă de energie; oricum ar fi, nu e bine deloc pentru tine.
3. Neîncrederea
Faptul că simți că nu poți face ceva, te epuizează psihic. În momentul în care crezi că nu poți face ceva, corpul deschide o supapă invizibilă și eliberează o parte din energie, astfel credința ta va fi similară cu capacitatea ta de acțiune.
4. Munca fizică și intelectuală excesivă Munca nu înnobilează, așa cum spunea un proverb din epoca comunistă, în schimb te face „prost”. Consumul exagerat de energie, va diminua simțitor capacitățile intelectuale și nu vei mai avea luciditatea de a lua deciziile cele mai bune pentru tine. Munca e utilă și mai ales astăzi, arareori se poate să trăiești fără ea, dar nu-ți spune nimeni că trebuie să te epuizezi. Dacă tu îți dublezi volumul de muncă, vei fi plătit cu maxim 30% cât ar fi plătit alcineva angajat pentru munca pe care o faci în plus. Chiar crezi că merită un efort dublu pentru maxim 30% din salariul tău?
4. Nemulțumirea/așteptarea
Sunt interdependente și ambele consumă energie inutil; e doar un proces mental, care, de cele mai multe ori nu are nicio legătură cu realitatea, ci cu ceea ce credem noi că ar trebui să fie sau să se întâmple.
5. Amăgirea/Dezamăgirea
E un mecanism asemănător cu așteptările, doar că se referă la anumite persoane în care-ți pui încrederea că-ți vor rezolva propriile probleme. Problemele tale sunt doar ale tale, iar cineva din exterior mai mult rău iți va face dacă te va ajuta, pentru că tu nu vei învăța lecția care ți-au adus problema și astfel aceasta va reapărea mai gravă și mai greu de rezolvat. Cele mai inutile amăgiri, sunt cele legate de nevoile noastre interioare: mândrie, atenție, validare, etc.
6. Agitația/Nerăbdarea
Sunt specifice minții și dorinței de a avea TOTUL ACUM. Acest lucru este imposibil și nu te face decât să consumi energie inutil, așteptând ceva ce oricum nu se va întâmpla prea curând.
7. Ura/Neiertarea Atrage in mod automat atenția ta pe lucruri negative și reexaminarea continuă a situațiilor din trecut, cu scopul declarat ca așa ceva să nu se mai intâmple, doar că nu putem controla comportamentul altora, ci doar pe al nostru…deci, canalizăm in mod greșit această energie, care se risipește fără rost.
8. Vina/Rușinea
Sunt unii dintre cei mai mari consumatori, asta în primul rând că sunt emoții mentale și doar întreținerea lor consumă enorm de multă energie. Fiind emoții care au nevoie de voință ca să se manifeste, tind să se transforme intr-o stare generală extinsă, deoarece corpul va căuta să permanentizeze starea, ca să mai închidă din consumatori… în speță, voința.
9. Tristețea/Mâhnirea Concentrarea constantă doar pe o anumită emoție, și aia negativă, nu te ajută cu nimic, din contra e dublu consumatoare, pentru că întreținerea ei necesită energie, iar efectele ei negative necesită și mai multă energie pentru a aduce corpul in parametri optimi. Acest lucru e valabil pentru toate emoțiile negative.
10. Nevoi, dorințe și atașamente
Sunt consumatoare de energie pentru că va trebui să te abați de la rutină pentru a le îndeplini. Acestea necesită un consum ridicat de energie. În altă ordine de idei, pe termen lung, nevoile, dorințele și atașamentele care nu sunt în armonie cu tine, sunt și mai mari consumatori energetici, pentru că în interiorul tău se duce o luptă mentală pentru a nu le îndeplini. În plus nevoile, dorințele și atașamentele, în timp, crează dependență, pentru că odată satisfăcute ne dau o doză de dopamină, iar dopamina instituie dependența.
11.Voința/ambiție Chiar dacă aparent e ceva pozitiv, impunerea voinței/ambiției pentru a face ceva este un consumator, pentru că tu nu faci respectivul lucru în mod natural, tu-l faci că „trebuie”. Diferența dintre ele este că ambiția este motivată de un scop anume, predefinit.
12. Nevoia de control
Vrem ca toate să iasă așa cum vrem noi, iar dacă nu iese, ne înfuriem. Consumăm energie pentru a controla ce nu se poate controla, apoi apare neacceparea și furia. Ulterior consumăm energie ca să ne controlăm pe noi, sau consumăm energie inutil pe acte gratuite de respingere, agresivitate și/sau de violență.
13. Bârfa
Bârfa pornește din invidie, din credința că alții au și nu merită, iar noi merităm dar nu avem.
14. Anxietatea
Este generată de neputință, iar o lipsă de energie amplifică și mai mult starea.
Mai sunt, dar mă opresc aici.
Așadar, acești consumatori, mare parte din ei inutili, sunt energofagi prin definiție, pentru că:
– ne acaparează aproape toată atenția;
– se activează unul pe altul, generând și mai multe pierderi;
– ne dau o stare generală proastă, stare care apoi are nevoie de energie pentru a readuce corpul in parametri optimi;
– crează dependență față de stimulente și obiceiuri nocive, prin doza infimă de dopamină pe care unii dintre ei ne-o oferă;
– ne abat atenția de la lucruri care chiar ne-ar putea ajuta.

Lasă un comentariu