Sindromul impostorului. De ce ai senzația că nu ești suficient de bun și cum să scapi de această capcană mentală?

Ai avut vreodată sentimentul că nu meriți succesul pe care l-ai obținut? Că, în ciuda muncii tale, într-o zi cineva va descoperi că de fapt nu ești atât de competent pe cât pari? Că ai ajuns unde ești doar datorită norocului, întâmplării sau bunăvoinței altora? Dacă da, nu ești singur. Acesta este sindromul impostorului, un fenomen psihologic care afectează oameni din toate domeniile, de la studenți la profesioniști de top, de la artiști la antreprenori.
Cele mai comune manifestări ale sindromului impostorului:
1. Minimalizarea succesului
“Am fost doar norocos”, „Nu a fost mare lucru”, „Alții ar fi făcut mai bine.” Oamenii care trăiesc cu sindromul impostorului tind să își invalideze propriile realizări, de parcă orice reușită este doar un accident fericit.
2. Frica de expunere
„Dacă cineva își dă seama că nu știu suficient?” Această teamă face ca mulți oameni să evite oportunități sau să își ascundă opiniile de teama că vor fi judecați.
3. Perfecționismul paralizant
„Dacă nu iese perfect, mai bine nu fac deloc.” Sindromul impostorului se manifestă printr-o nevoie exagerată de a face totul impecabil, ceea ce duce la amânare și anxietate.
4. Compararea constantă cu alții
„X este mai deștept, mai talentat, mai carismatic, deci eu nu sunt suficient.” Această gândire ignoră faptul că fiecare om are propriul ritm și propriile atuuri.
5. Dificultatea de a accepta complimente
„Spun asta doar ca să fie drăguți.” Oamenii care se confruntă cu sindromul impostorului nu cred că merită aprecierile pe care le primesc.
Ce poți face ca să ieși din acest cerc vicios?
1. Recunoaște-ți gândurile de impostor
Primul pas este să observi când îți minimalizezi reușitele sau când crezi că ceilalți sunt mai capabili decât tine. Întreabă-te: „Ce dovezi am că acest gând este adevărat?” De cele mai multe ori, vei descoperi că nu există nicio dovadă reală.
2. Fă o listă cu realizările tale
Scrie momentele în care ai muncit pentru ceva și ai reușit. Gândește-te la obstacolele pe care le-ai depășit și la oamenii care ți-au apreciat munca.
3. Încetează să te compari cu ceilalți
În loc să privești succesul altora ca pe o amenințare, încearcă să-l vezi ca pe o sursă de inspirație. Fiecare om are un drum diferit, iar comparația constantă îți fură energia.
4. Acceptă că nimeni nu știe totul
Oamenii de succes nu sunt cei care știu tot, ci cei care sunt dispuși să învețe. Nu trebuie să fii expert în toate domeniile ca să fii valoros.
5. Exersează să primești complimente
În loc să respingi laudele, răspunde simplu: „Mulțumesc.” Faptul că cineva îți apreciază munca nu înseamnă că exagerează.
6. Ieși din zona de confort
Uneori, cel mai bun mod de a depăși frica de impostor este să acționezi în ciuda ei. Acceptă provocările și vezi ce se întâmplă. Vei descoperi că, de cele mai multe ori, te vei descurca mai bine decât ai crezut.
Mulți oameni pe care îi admirăm s-au confruntat cu sindromul impostorului. Meryl Streep a spus într-un interviu că, uneori, încă se întreabă de ce oamenii continuă să o distribuie în filme, de parcă într-o zi cineva își va da seama că nu e destul de bună. Michelle Obama a vorbit despre cât de des a simțit că nu merită locul în care a ajuns și despre cât de greu i-a fost să își recunoască propria valoare.
Chiar și Albert Einstein, pe care lumea îl consideră un geniu, a scris într-o scrisoare că se simțea ca un impostor, convins că oamenii îi supraestimează capacitățile.
Dacă oameni de acest calibru au trecut prin astfel de îndoieli, ce ne spune asta? Că nu nesiguranțele ne definesc, ci ceea ce facem în ciuda lor.

Lasă un comentariu