O sărbătoare atipică din punct de vedere bisericesc, Paștele blajinilor se păstrează în special în zonele rurale din țară. În credința ortodoxă se pune accent și pe cultul morților, iar Paștele blajinilor sau Paștele morților reprezintă tocmai o reamintire a tuturor celor care au murit.
Paștele/Paștile blajinilor este o sărbătoare religioasă considerată de unii ca fiind creștină, iar de alții ca fiind cu rădăcini păgâne, dar cu influențe creștine considerabile. Sărbătorită preponderent în Europa de Sud-Est, aceasta are la bază pomenirea celor decedați, rude și prieteni apropiați.
De Paștele blajinilor, credincioșii vizitează mormintele din cimitire, le aduc în ordine, iar după slujbă preoții săvârșesc sfințirea lor.
Tradițional Paștile Blajinilor se sărbătorește în lunea de după Duminica Tomii, la o săptămână de la Învierea Domnului, Paștile propriu-zis. În localitățile rurale mai mari și în orașele în care sunt mai multe cimitire, sărbătoarea are loc timp de mai multe zile, începând de sâmbătă, până duminică și luni.
Paștele blajinilor este sărbătorit preponderent în Europa de Est şi Sud-Est. Țara unde are cea mai mare amploare este Republica Moldova, unde ziua de luni de după duminica Paștelui blajinilor (la o săptămână după Paștele creștin-ortodox) este declarată oficial zi liberă. În capitala Republicii Moldova, tradițional, municipalitatea pune la dispoziția populației autobuze gratuite către cel mai mare cimitir din țară și unul din cele mai mari din Europa – Cimitirul „Sfântul Lazăr” („Doina”). La slavii ortodocși există o sărbătoare similară, numită Radonița la ruși, Radaunița la bieloruși și Provodî la ucraineni, sărbătorită în ziua de marți de după Duminica Tomii.
Unul dintre obiceiurile legate de această zi este ca bătrânii să dea de-a dura ouă roșii, în amintirea blajinilor. Oamenii mănâncă la iarbă verde și lasă intenționat multe firimituri să cadă pe pământ, întru pomenirea celor morți. În tradiția populară, credincioșii au obiceiul să ciocnească ouă roșii și să mănânce cozonac la mormentele celor decedați, udând mormintele cu vin roșu și lăsând cojile de ouă pe morminte.