1. Stresul
Potrivit Institutului Național de Cancer, perioadele de stres intens pot slăbi sistemul imunitar. John Spangler, MD, explică faptul că stresul stimulează producția hormonului cortizol, care afectează funcția celulelor T, care luptă împotriva infecțiilor.
Exercițiile fizice pot reduce stresul și pot întări imunitatea prin promovarea unei circulații bune. Institutul Național de Sănătate Mintală (NIMH) spune că yoga și tai chi pot ajuta la reducerea stresului. Dacă te îngrijorezi în legătură cu folosirea unei săli de sport publice, există multe antrenamente la domiciliu, inclusiv cursuri de yoga și tai chi, la care poți avea acces gratuit pe YouTube.
2. Singurătatea
Conform unui studiu publicat în Jurnalul de Neuroimunologie, anxietatea crescută asociată cu singurătatea poate duce la o suprimare mai mare a sistemului imunitar. Singurătatea perturbă semnalizarea luptă-sau-fugi, ceea ce duce la o producție crescută de monocite imature, un tip de celulă albă care influențează procesul de imunitate adaptivă. Acest lucru poate duce la răspunsuri antivirale mai scăzute și la creșterea inflamației.
Există câteva opțiuni dacă te simți singur în timpul unei perioade de auto-izolare. Încearcă să faci apeluri video către rude și prieteni cu care nu ai mai vorbit de mult timp. Dacă este posibil, stai cu familia sau cu un prieten și petreceți timp de calitate împreună.
3. Nicotina
Atât țigările tradiționale, cât și țigările electronice te expun la nicotină, care poate avea efecte nocive asupra sistemului tău imunitar. Dr. Spangler explică faptul că nicotina crește nivelurile de cortizol, în timp ce reduce formarea anticorpilor celulelor B și răspunsul celulelor T la antigene. Vaporii de la țigările electronice ar putea deteriora plămânii și îi pot face mai susceptibili la infecții.
Dacă ai dificultăți în a renunța la fumat, ia în considerare o alternativă precum guma Nicorette. În timp ce aceasta conține tot nicotină, nu face daune directe plămânilor.
4. Alcoolul
Consumul excesiv de alcool poate reduce răspunsul sistemului imunitar la patogeni invadatori. Dr. Spangler spune: „Principalul metabolit al alcoolului, acetaldehida, probabil afectează funcția ciliară în plămâni, făcându-i mai susceptibili la invazia bacteriilor și virusurilor.”
Vitamina C este unul dintre cei mai puternici stimulatori imunitari. Încearcă să alegi băuturi care conțin vitamina C, cum ar fi suc de portocale și suc de grapefruit.
5. Obiceiuri nesănătoase de alimentație
Dietele bogate în grăsimi saturate, săruri și zaharuri ar putea afecta sistemul imunitar. Academia Americană de Nutriție și Dietetică subliniază că o nutriție bună este esențială pentru un sistem imunitar sănătos.
Încearcă să incluzi mai multe legume, inclusiv spanac, kale, ciuperci și broccoli, în regimul tău alimentar zilnic. Legumele sunt surse bune de vitamina C, vitamina E și pot contribui la lupta organismului împotriva infecțiilor.