Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Glasgow poate să fi ajuns la o concluzie destul de interesantă. Ar putea creierul nostru să prezică viitorul?
Acest studiu a fost publicat în revista Nature Scientific Reports și pentru această cercetare, oamenii de știință au folosit fMRI, precum și o iluzie vizuală pentru a arăta modul în care creierul anticipează informațiile pe care le va vedea atunci când ochii se mișcă în continuare. Vedeți, ne mișcăm ochii de aproximativ 4 ori pe secundă, lăsând creierul nostru să proceseze toate aceste informații vizuale noi la fiecare 250 de milisecunde.
Un comunicat al Universității din Glasgow explică acest lucru după cum urmează:
Dacă ar fi să vă mișcați camera video atât de des, filmul ar părea straniu. Motivul pentru care încă percepem lumea ca fiind stabilă este pentru că creierul nostru gândește înainte. Cu alte cuvinte, creierul prezice ce va vedea după ce ți-ai mișcat ochii. Studiul dezvăluie, de asemenea, potențialul ca fMRI de a contribui la acest domeniu de cercetare în neuroștiință, deoarece autorii sunt capabili să detecteze o diferență de procesare de numai 32 ms, mult mai rapid decât se crede de obicei posibil cu fMRI.
Vezi tu, creierul nostru gândește înaintea vederii noastre. El ghiceste ce este pe cale să proceseze și apoi este procesat. Muckli spune că „acest studiu este important pentru că demonstrează modul în care fMRI poate contribui la acest domeniu de cercetare în neuroștiință. În plus, găsirea unui mecanism fezabil pentru funcționarea creierului va contribui la calcularea inspirată de creier și la inteligența artificială, precum și la sprijinirea investigației noastre în tulburările mintale”.
Acest studiu a fost intitulat „Feedback predictiv la V1 actualizat dinamic cu intrare senzorială”. A fost finanțat de Consiliul de Cercetare în Științe în Biotehnologie și Biologie și de un Grant pentru proiectul creierului uman. Este destul de interesant să înveți astfel de lucruri. Vedeți, informațiile vizuale sunt, desigur, primite de la ochi, dar creierul nostru trebuie să funcționeze mai repede decât o fac ochii noștri. Omul de știință Dr. Gracie Edwards spune că informațiile de feedback pe care le primim de la creierul nostru poate și influențează percepția noastră asupra input-ului de feedforward (informații vizuale procesate de creier) pe baza amintirilor noastre și a lucrurilor cu evenimente perceptuale similare.