Ouăle de Paşti simbolizează bucuria reîvierii lui Iisus Hristos, Fiul Domnului, dar şi echilibrului, creaţia vieţii şi reînnoirii naturii, iar culoarea roșie este simbol al focului purificator.
Există mai multe legende care explică de ce se înroşesc ouăle de Paşti şi de ce ele au devenit simbolul sărbătorii Învierii Domnului. Iată doar câteva dintre ele:
* Cea mai cunoscută legendă legată de ouăle de Paşti povesteşte că Maria, care venise să-şi plângă fiul răstignit, a pus coşul cu ouă lângă cruce şi acestea s-au înroşit de la sângele care picura din rănile lui Iisus. Domnul, văzând mirarea celor prezenți, le-a spus că nu au motiv să se teamă și le-a cerut: „De acum înainte faceți și voi ouă roșii și împestrițate întru aducere aminte de răstiginirea mea, după cum am făcut și eu azi…”
* Mai există o varianta asemănătoare, care spune că Maria, venind să-şi vadă Fiul răstignit, i-a adus ouă, care s-au însângerat şi înroşit sub cruce, de durere.
* O altă legendă spune că, atunci când Isus a fost bătut cu pietre, acestea s-au transformat în ouă roşii.
* O altă legendă spune că, după ce Iisus a fost răstignit, cărturari saducei și rabinii farisei au făcut un ospăț de bucurie, iar unul dintre ei ar fi zis: „Cînd va învia cocoșul pe care-l mâncăm și ouăle fierte vor deveni roșii, atunci va învia și Iisus!”. Nici nu și-a terminat acela spusele, că ouăle s-au făcut roșii,iar cocoșul a început să bată din aripi, chiar pe masa de unde ar fi urmat să fie mâncat…
* Mai există însă şi o altă legendă legată de înroşitul ouălor de Paşte. Se spune că atunci când s-a răspândit vestea Învierii lui Isus, mulţi dintre cei care au auzit-o nu au crezut. Atunci, o precupeață care vindea ouă în piață, care a auzit şi ea vestea, ar fi spus, sceptică și răutăcioasă: „Voi crede că a înviat din morţi numai când ouăle astea se vor înroşi!”. Ouăle s-au făcut roşii, iar bătrână a rămas mută de uimire.
* Tot din izvoare folclorice aflăm că ouăle roșii au și puterea de a proteja casele de spiritele malefice: se spune că Dracula întreba mereu dacă pe Pământ „se mai scriu (încondeiază – n.r.) ouă și se mai cântă colinde”, pentru că atunci când aceste obiceiuri nu vor mai exista, pământul se va scufunda iar el va putea pune stăpânire pe lume…
Viewed using Just Read
Report an error