Perioada cuprinsă între sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului („Sântămăria Mare”) şi sărbătoarea din 8 septembrie (Naşterea Maicii Domnului, cunoscută şi drept „Sântămăria Mică”) poartă numele „Între Sântămării”.
Se spune că între 15 august ( Sf. Maria mare) și 8 septembrie (Sf. Maria mică), oamenii nu îmbătrânesc, totul este cald și calm, că lucrurile se așează și oamenii au numai gânduri bune și își caută un făgaș nou. Se mai spune că între 15 august și 8 septembrie, vremurile nu știu încotro să o apuce, spre vară sau spre toamnă, că frunzele îngălbenesc, dar nu cad încă, apoi că păsările vor să mai rămână dar și să plece, totuși încă nu știu dacă să o ia spre nord sau spre sud. Se mai spune că râurile nu mai curg și că marea nu are valuri, pentru că timpul însuși stă pe loc, parcă înveșnicit, și așteaptă…
Să folosim cu înțelepciune acest răgaz frumos care se apropie de noi, pentru a ne limpezi gândurile, pentru a ne vindeca inima și mintea de gânduri negre și pentru a ne învăța sufletul a trăi cât mai aproape de Dumnezeu!
Așa să ne ajute Dumnezeu!
Ce e bine să faci de Sfânta Maria?
Se spune că există anumite zile în care oamenii nu îmbătrânesc, iar totul merge ca pe roate. În tradiția populară, zilele cuprinse între 15 septembrie și 8 septembrie sunt considerate a fi magice.
În tradiția populară, oamenii profită din plin de aceste zile magice și fac o mulțime de lucruri. În anumite regiuni, în această perioadă încep târgurile şi iarmaroacele de toamnă. Mai mult, aceste zile sunt considerate ca fiind perfecte pentru începerea activităților legate de lucru la câmp și în gospodărie.
Tot în aceste zile, încep și semănăturile de toamnă. În acest fel, recolta va fi una bogată. Tot în aceste zile magice, ciobanii coboară turmele de la munte. O expresie cunoscută susție că:
De ce este considerată perioada ”Între Sântămării” magică?
Între Sântămării, oamenii nu îmbătrânesc, iar totul este cuprins de o energie pozitivă. În tradiția populară, se spune că oamenii au doar gânduri bune și se gândesc să înceapă un nou capitol. Aceștia au energia pentru a o lua de la zero.
Românii sunt mai calzi și mai calmi. Însă, nu numai oamenii ci și natura. În această perioadă, frunzele nu cad și nici nu se îngălbenesc. Mai mult, păsările încă se hotărăsc unde să plece.
În tradiția populară, se spune că râurile nu mai curg și că marea nu are valuri, pentru că timpul stă pe loc și așteaptă.