Echinocțiul de toamnă, 22 septembrie 2024. Ce se întâmplă în această zi și cum ne afectează viața

Din punct de vedere astronomic trecerea la anotimpul toamna are loc odată cu echinocţiul de toamnă, moment în care ziua este egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ. Există două astfel de fenomene: echinocţiul de primăvară (în luna martie) şi echinocţiul de toamnă (în luna septembrie).
Echinocţiul de toamnă 2024 se produce la 22 septembrie la ora 15 şi 44 minute. Momentul marchează începutul toamnei în emisfera nordică, iar ziua (partea zilei luminată de Soare) va fi egală cu noaptea. În emisfera sudică are loc echinocţiul de primăvară, marcând sosirea primăverii. În această zi, atât emisfera nordică, cât și cea sudică primesc aceeași cantitate de lumină solară. Trecerea în anotimpul toamna, din punct de vedere astronomic, este marcată de echinocţiul de toamnă, moment în care ziua este egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ. Există două astfel de fenomene: echinocţiul de primăvară şi echinocţiul de toamnă.
Efectele echinocțiului de toamnă asupra vieții noastre
Schimbări în rutină: Pe măsură ce zilele devin mai scurte și noaptea își face simțită prezența mai devreme, multe persoane își ajustează programul zilnic. Aceasta este și perioada în care ne pregătim pentru iarnă, atât din punct de vedere fizic, cât și mental.
Impactul asupra stării de spirit: Cu mai puțină lumină naturală, unele persoane pot experimenta așa-numita „depresie sezonieră”. Este recomandat să petreci timp afară în timpul zilei, să faci mișcare și să te bucuri de lumina naturală cât mai mult posibil.
Ritmul naturii: Echinocțiul de toamnă aduce schimbări majore în natură. Păsările migratoare încep să plece către zone mai calde, plantele își încheie ciclul de creștere, iar animalele își pregătesc rezervele pentru iarnă.
Echinocțiul de toamnă este un fenomen natural deosebit, care aduce echilibru și tranziție. Este un moment ideal pentru a ne reconecta cu natura și cu noi înșine, pentru a reflecta asupra anului și pentru a ne pregăti pentru lunile mai reci.

 

 

 

Lasă un comentariu