Se poate produce oricând, iar simptomele pot atinge apogeul intre 5-20 minute.
În general, după un atac de panică, vă puteți simți obosit și epuizat. Iată cum puteți ajuta o persoana care suferă un atac de panică sau ce ar trebui să faceți chiar și voi daca vă regăsiți într-o astfel de situație.
– Exercițiile de respirație sunt foarte importante. Acestea contribuie la o mai buna oxigenare a creierului, calmând pacientul. Încercați să îl ajutați pe cel care suferă un atac de panică să inspire și să expire rar. O metodă este să îl sfătuiți să inspire în timp ce dvs. numărați cu voce tare. Numărați din ce în ce mai rar, până când remarcați că respirația a revenit la un ritm normal.
– Una dintre metodele des aplicate este utilizarea unei pungi.
Hiperventilatia este provocata de lipsa dioxidului de carbon, care poate înrăutăți starea de anxietate.
Pentru a ajuta la restabilirea nivelului optim de dioxid de carbon în organism, rugați persoana să respire într-o punga de hârtie, timp de 2-3 minute. Astfel se previne hiper-oxigenarea cauzata de semnalul interpretat greșit de către creier de a solicita mai mult oxigen pentru a face fata pericolului.
De asemenea, exercițiile de respirație se pot combina și cu încordarea musculaturii la inspirare și cu relaxarea bruscă la expirare. – Pacientul vă fi așezat în poziția de șezut, sub nicio forma nu vă fi întins la orizontala pentru că acesta poziție poate amplifica frica și anxietatea.
Niciodată nu lașați singura o persoana care suferă un atac de panică. Cel mai bine este să rămâneți alaturi până își revine complet, pentru a vă asigura că nu este nevoie de asistenta medicala de urgență.
Cel care suferă un atac de panică trebuie să fie ajutat să conștientizeze faptul că nu se vă muri din cauza atacului de panică.
Din cauza bătăilor puternice ale inimii și a hiperventilatiei, creierul poate înțelege că moartea este iminenta, acest lucru producând și mai multă panică. Daca simptomele nu se ameliorează în 15-20 de minute, cereți ajutor medical de urgență.