Sunt mult riscuri asociate cu glicemia ridicata, printre care boala cardiaca, diabetul si obezitatea. Iata o lista cu principalele 7 categorii de alimente care maresc glicemia:
1. Painea – chiar si cea „integrala”
Painea este un produs de baza, comercializat masiv in ziua de azi si, din acest motiv, si-a pierdut foarte mult din proprietatile sale nutritive. Painea este un combustibil puternic pentru zaharul din sange.
2. Carne procesata
Poate ca e vremea sa renunti la hotdog-ul tau preferat si alte produse similare. Studiile arata ca un consum excesiv – sau chiar unul redus – de carne procesata poate duce la diabetul de tip 2. Inlocuieste aceste produse cu o versiune mai putin procesata sau cu proteine vegetale, cum ar fi lintea sau soia.
3. Alimente fara grasimi
Eliminand grasimea, alimentele isi pierd din aroma, de aceea trebuie sa adauge zahar. Consumul marit de alimente “fara grasimi” pot mari glicemia pana la stele si pot ingreuna efortul de a tine sub control aportul de calorii, precum si nivelul de energie.
4. Fumatul
Fumatul nu este chiar un aliment si se stie deja ca este un obicei care dauneaza sanatatii. Insa nicotina, pe langa altele, mareste glicemia. Daca suferi de diabet si fumezi, trebuie sa iei masuri, pentru ca este o combinatie care poate duce la tot felul de complicatii, atac de cord, insuficienta renala, accident vascular si deteriorare a nervilor.
5. Cerealele rafinate pentru mic dejun
Cele mai multe cereale pentru micul dejun sunt imbibate de zahar. Un castron de cereale la micul dejun te face sa-ti depasesti doza zilnica recomandata de zahar fara sa-ti dai seama.
6. Laptele vegetal
Greu de crezut, insa sunt si variante de lapte vegetal care pot mari glicemia. Laptele vegetal din comert are adaos de zahar pentru un gust mai bun. Este mai bine sa-ti prepari acasa laptele din nucile preferate sau gaseste o marca de lapte vegetal neindulcit.
7. Cafeaua
Nu doar aportul de calorii mareste glicemia. Cafeaua, de exemplu – chiar si cea neagra, care nu are nicio calorie – are acest efect. Acest lucru se datoreaza cofeinei. Acelasi lucru este valabil si in cazul ceaiului verde, negru si a bauturilor energizante. Daca ai probleme cu glicemia, este preferabil sa optezi pentru variante fara cofeina.