Potrivit oamenilor de știință de la Universitatea din Wisconsin, secretul fericirii este păstrat de Mattieu Ricard, un francez în vârstă de 74 de ani. Una dintre cele mai mari comori de descoperit sau cele mai mari aspirații de realizat, dacă nu cea mai mare, este fericirea.
Milioane și milioane de cărți au fost vândute și vândute, s-au ținut prelegeri, discuții, studii. Dar răspunsul nu a venit cu exactitate.
Cine este cel mai fericit om din lume. Face acte caritabile, nu are bani și nu întreține relații sexuale
Ricard este doctor în biologie moleculară și locuiește în Nepal, unde este călugăr budist la Mănăstirea „Shechen Tennyi Dargyeling” și unde lucrează ca traducător și consilier personal al lui Dalai Lama.
Cu câțiva ani în urmă, universitatea menționată anterior i-a studiat creierul cu 256 de senzori, care i-au măsurat stresul, plăcerea, furia, starea de spirit. Comparativ cu sute de voluntari, plasând nefericirea în medie 0,3 și fericirea la -0.3.
Acum, câțiva ani mai târziu, BBC a reușit să-l intervieveze pe călugăr și să-l întrebe despre secretele sale și despre cum se descurcă, pentru a vedea dacă este în continuare cel mai fericit din lume.
Pentru început, el este precaut să dețină această onoare: „Cum poate cineva să cunoască nivelul fericirii a 7.000 de milioane de ființe umane? Nu are sens, cu siguranță nu din punct de vedere științific”.
Căutarea fericirii egoiste nu funcționează, este o situație în care toată lumea pierde. Îți faci propria viață nenorocită în timp ce faci viața tuturor celor nenorociți. Scopul este de a aduce fericirea celorlalți și de a le remedia suferința
Atașarea distruge fericirea, crede acesta
„Este mai degrabă un mod optim de a fi care rezultă din cultivarea multor calități fundamentale, cum ar fi altruismul, compasiunea, libertatea interioară, rezistența, echilibrul emoțional, echilibrul interior, pacea interioară și altele.
Spre deosebire de plăcere, toate aceste calități sunt abilități care pot fi cultivate prin practica și antrenamentul minții noastre”, explică el.
Ricard este celibatar, nu a întreținut relații sexuale de la vârsta de 30 de ani și donează tot ce câștigă pentru lucrări caritabile.
„Nu este nimic greșit. Nu dorința ca atare și bogăția provoacă suferință, ci atașamentul nostru față de ele. În momentul în care se agață treaba asta, și obsesia se instalează, poți fi sigur că va veni chinul. Atașarea este problema, devenim dependenți de ei”, spune medicul.