Echinocţiul de toamnă reprezintă debutul toamnei din punct de vedere astronomic. În această zi, ziua devine egală cu noaptea, iar din acest moment, noaptea va deveni din ce în ce mai lungă, până la solstiţiul de iarnă, marcat pe 22 decembrie. Anul acesta, echinocțiul de toamnă are loc pe data de 23 septembrie, la ora 09:50.
Începând de la această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopților să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstițiului de iarnă.
Ce tradiții și obiceiuri sunt păstrate de echinocțiul de toamnă?
În tradiţiile tuturor popoarelor, echinocţiul de toamnă este legat de încheierea muncilor agricole, de sărbătorirea recoltelor. Păsările se retrag în ţările călduroase, iar celelalte animale îşi fac provizii şi se pregătesc pentru frig.
Se bat nucii, se adună merele şi gutuile. Tradiţia spune că ultimele fructe din pomi se lasă pentru Mama Natură. Tradiţia spune că e o perioadă de introspecţie, în care ne facem planuri şi ne regenerăm, precum natura. În mitologia greacă, toamna începea când se întorcea zeiţa Persefona împreună cu soţul ei, Hades, în lumea subpământeană. Noul sezon te face să pui în balanţă eșecurile şi reuşitele din lunile din urmă.
Se spune că în această zi nu este bine să să-ți cerți copiii pentru că vor înțelege că este tot ce au de cules în viață. Dacă în această zi va ploua, va ploua toată toamna, iar la această dată este bine să fie culese nucile, gutuile și merele.
Din bătrâni se mai spune că înainte să ieși din casă, ar fi bine să mănânci pâine, pentru bunăstarea casei, iar ultimele fructe din pomi nu trebuie culese ci este bine să fie lăsate pentru Mama Natură.