Adesea, ne aflăm într-un impas cu noi înșine. Suntem fericiți sau trişti? Suntem introvertiți sau extrovertiți? Ne place singurătatea sau nu putem trăi decât in compania altor oameni ? Deși lumea te poate percepe diferit de cum eşti tu in realitate (unii ar putea să te iubească, alții nu prea), important este să ajungi să te cunoşti atât de bine incât ceea ce cred ceilalţi să nu te afecteze.
Imaginea de mai sus a fost realizată conform principiului psihologiei Gestaltiste, conforma căreia 2 imagini diferite pot fuziona intr-o a treia imagine distinctă. Partea cea mai importantă e să vedem de ce alegem o anume imagine in detrimentul celorlalte.
Pentru acest test va trebui sa memorezi primul element pe care il observi in imaginea următoare şi apoi să citeşti mai jos descrierea corespunzătoare trăsăturilor mai puţin vizibile ale personalităţii tale.
1. Arborele
Dacă acesta a fost primul lucru pe care l-ai văzut, înseamnă că te bazezi extrem de mult pe rațiune și logică. Nu eşti genul care să se lase ghidat de sentimente, ci mai degrabă de ceea ce îţi dictează mintea ta.
Ai multe dintre calitățile unui lider, dar îţi lipseşte abilitatea de a fi sociabil. Din cauza manifestării minimale a afecţiunii, oamenii te pot considera extrem de rece și, drept urmare, pot fi mai puțin asertivi vis-a-vis de tine. Deci, dacă îţi doreşti să imbunăţeşti ceva la tine, observă-ţi acţiunile şi inceacă să fii mai empatic cu cei din jur.
2. Gorila
Dacă primul element pe care îl observi prima dată este gorila, înseamnă că eşti o persoană care munceşte mult şi este in permanenţă ocupată. Nu te bazezi pe ceilalți, dar preferi să faci lucrurile în felul tău. Ești independent și pragmatic.
Cu alte cuvinte, mintea ta trebuie să fie ocupată tot timpul! Cu toate acestea, trebuie să ţii cont de faptul că nu îţi poţi impune opiniile și obiceiurile in faţa celorlalţi.Trebuie să inveţi să ai încredere în oameni, suficient pentru a le permite să ia propriile decizii.
3. Leul
Eşti un individ puternic care de cele mai multe ori face lucrurile în stilul caracteristic. Dai dovadă de mult curaj, cu care puțini oameni se pot lăuda sa-l aibă. În plus, manifeşti o carismă unică ce face ca oamenii să te aprecieze şi să te respecte, deseori delegându-ţi rolul de mentor în viața lor.
Pe de altă parte, de multe ori ești prea ambițios și chiar poți lovi in oameni nevinovați cu mândria ta. Trebuie să să înțelegi că lumea nu se invârte în jurul tău.
De ce imaginile duble îi fascinau pe gestaltişti?
Pentru a-şi argumenta punctul de vedere, psihologii gestaltişti au preferat să se refere la imaginile duble. Un exemplu celebru este cupa Peter/Paul sau pocalul Rubin, mediatizat de psihologul danez Edgar Rubin în 1915. Imaginea poate fi văzută ca o cupă sau ca două feţe. Deoarece două percepţii diferite pot apărea din acelaşi stimul, argumentează gestaltiştii, în mod evident este ceva ce se întâmplă în creier care determină ce imagine să vedem. Percepţia presupune mai mult decât stimulul care pătrunde prin ochi, implicând procese centrale.