„Adevărul poate răni, dar minciuna distruge în tăcere.” Iată cele mai frecvente motive pentru care oamenii mint

De ce mint oamenii? O astfel de întrebare simplă ar trebui să vină cu un răspuns simplu (dar nu are, din păcate). Există, totuși, indicii că majoritatea dintre noi împărtășim aceleași motive pentru a spune minciuni.
1. Pentru a evita pedepsirea.
Aceasta este motivația cel mai frecvent menționată pentru a spune minciuni (atât de către copii, cât și de către adulți). Este important de reținut că nu au existat diferențe semnificative între minciunile spuse pentru a evita pedeapsa pentru o faptă greșită intenționată față de o greșeală sinceră.
2. Pentru a obține o recompensă care nu poate fi obținută cu ușurință altfel.
Acesta este al doilea motiv cel mai frecvent menționat, atât de către copii, cât și de către adulți. Un exemplu în acest sens este pretinderea în mod fals a experienței de muncă în timpul unui interviu de angajare pentru a crește șansele de angajare.
3. A proteja o altă persoană de a fi pedepsită.
Ca și în cazul minciunii pentru a evita pedeapsa personală, motivul nu se schimbă cu intenția. Am văzut că acest lucru se întâmplă între colegi, prieteni, familie și chiar și cu străini!
4. A se proteja de amenințarea vătămării fizice.
Acest lucru este diferit de a fi pedepsit, pentru că amenințarea cu vătămarea nu este pentru o faptă greșită. Un exemplu ar fi un copil care este singur acasă spunându-i unui străin la ușă că tatăl său doarme acum și să se întoarcă mai târziu.
5. Pentru a câștiga admirația celorlalți.
A spune minciuni pentru a-ți crește popularitatea poate varia de la „mici minciuni albe” pentru a îmbunătăți o poveste spusă până la crearea unei persoane complet nouă (fabricate).
6. Pentru a ieși dintr-o situație socială incomodă.
Exemple despre cum pot arăta minciuna atunci când sunt motivați de acest lucru sunt susținerea că aveți o problemă cu babysitterul pentru a ieși dintr-o petrecere plictisitoare sau încheierea unei conversații telefonice spunând că este cineva la ușă.
7. Pentru a evita jena.
Copilul care susține că scaunul ud a rezultat din vărsarea apei, nu din udarea pantalonilor, este un exemplu dacă copilul nu s-a temut de pedeapsă, ci doar de jenă.
8. Pentru a menține confidențialitatea fără a anunța pe alții despre această intenție.
De exemplu, cuplul care susține că a fugit pentru că costul unei nunți era peste posibilitățile lor, când, în realitate, evitau obligația de a-și invita familiile.

Lasă un comentariu