Neurologul Carolyn Leaf, PhD, explică că vasele de sânge din jurul inimii noastre se dilată atunci când suntem stresați, ceea ce mărește fluxul sanguin și oxigenul către cortexul prefrontal. Acest lucru, la rândul său, ne îmbunătățește abilitățile de luare a deciziilor.
Deși nu putem evita cu totul stresul, strategiile de eliberare a stresului pot reduce povara pusă asupra corpului și minții noastre. Iată șase tehnici dovedite care pot declanșa o schimbare în răspunsul la stres al organismului.
1. Îmbrățișarea fluture
Este un exercițiu terapeutic care poate ajuta cu anxietatea, stresul și senzația de copleșit. Acesta provine dintr-o formă de terapie denumită reprocesare de desensibilizare a mișcării oculare (EMDR). Gândiți-vă la asta ca la o modalitate simplă de a găsi împământare ori de câte ori aveți nevoie.
„Începeți prin a respira adânc de câteva ori, știind că vă opriți pentru a vă simți mai bine. Folosește-ți brațele pentru a-ți încrucișa pieptul, asigurându-te că vârfurile degetului mijlociu se ating chiar sub claviculă, a sfătuit Hillary Schoninger, LCSW. În această poziție, închideți ochii și concentrați-vă asupra respirației. Apoi, atinge-ți pieptul cu fiecare mână, imitând vizualizarea unui fluture care își bate aripile pe piept. Găsește-ți un ritm în respirație și continuă să bate pe piept.
2. Oftat fiziologic
Jack Feldman, neurolog și profesor la UCLA, și-a dedicat o mare parte din timpul său înțelegerii modului în care corpul nostru este afectat de respirație. După ce am observat că avem tendința de a ofta o dată la cinci minute, și mai mult în condiții de stres, el și echipa sa au dezvoltat metoda „spinului psihologic” pentru a ajuta la reducerea stresului în timp real.
„Tehnica implică inhalarea de două ori prin nas cu două respirații scurte și expirarea din gură”, explică Susan Zinn, psihoterapeut autorizat. „Acest lucru ajută la reducerea fluxului de sânge către inimă, ceea ce poate reduce sentimentele de stres și anxietate în timp real. Este unul dintre cele mai rapide instrumente în timp real pentru a ajuta în orice situație.”
3. Plimbare
Ele pot fi făcute aproape oriunde – în jurul blocului, în curtea din spate sau într-un parc local.
„În timp ce mergi, observă cum se mișcă și se simte corpul tău și folosește-ți simțurile pentru a observa împrejurimile. Ce auzi, mirosi, simți și vezi?” a spus Andrea T. J. Ross, PhD, director clinic asistent la Colegiul de Științe Sociale și Comportamentale de la Universitatea din Phoenix. „Această practică permite minții să fie conștientă de ceea ce este actual și reduce îngrijorarea cu privire la viitor sau trecut, reducând astfel simptomele stresului.”
4. Respirație curcubeu
Respirația curcubeu este o altă variantă a respirației cu box (inhalare, ținere, expirare și ținere pentru fiecare patru puncte), dar cu o înclinație creativă. Este, de asemenea, o alternativă pentru oamenii care se luptă să-și concentreze mintea. Începeți prin a vă crea propria imagine „În continuare, stai confortabil cu imaginea curcubeului pe podea în fața ta, plasează un deget în partea stângă și trasează-ți degetul de-a lungul curcubeului în timp ce inspiri adânc prin nas până ajungi la mijloc”, a spus Reena. B. Patel, psiholog și analist comportamental certificat de consiliu.
5. Vise cu ochii deschiși
Închide ochii și lasă-ți mintea să rătăcească și să viseze cu ochii deschiși timp de câteva minute când te simți stresat. Poate te plimbi printr-o grădină frumoasă, un oraș pitoresc sau retrăiești o experiență fericită. Pe măsură ce mintea ta rătăcește, fii atent la detaliile pe care le imaginezi.
„Imaginarea activează aceleași zone ale creierului ca și cum ai efectua de fapt acțiunea, deoarece creierul urmează modelul minții”, a spus Leaf. Ea a adăugat: „Actul de a-ți aminti un gând fericit poate ajuta la generarea unei frecvențe în creier care trece peste frecvența negativă cauzată de răspunsul toxic la stres.”
Acesta este un materai tradus. Ne cerem scuze pentru eventualele erori.