Cunoscută și sub denumirea de „cardiomiopatie indusă de stres”, aceasta este o afecțiune care este cauzată atunci când cineva este supus unui stres brusc extrem, precum cel cauzat de pierderea unei persoane dragi. Dr. Matthew Lorber, psihiatru la Spitalul Lenox Hill din New York explică:
„Sindromul inimii frânte – care este, de fapt, un lucru real – este atunci când cineva află o veste șocantă, de obicei știri groaznice, și există o eliberare masivă a acestor hormoni de stres care sunt eliberați în sânge, iar inima este apoi bombardată. cu acești hormoni de stres. Aceasta ar putea fi, cu siguranță, vestea despre moartea unei persoane dragi, de unde provine numele „sindromului inimii frânte”. Aceasta ar putea fi vestea despre obținerea unui divorț. Acesta ar putea fi un șef care vine și îți spune că ești concediat – orice poate provoca stres intens.”
Lorber avertizează, de asemenea, că această știre șocantă sau stresantă nu trebuie să fie de natură negativă. De exemplu, unui tată căruia i se spune pentru prima dată că este pe cale să aibă un copil poate declanșa o reacție corporală similară. Când hormonii de stres ajung la inimă, ei provoacă o slăbire temporară a ventriculului stâng, limitând capacitatea acestuia de a funcționa adecvat. Ca urmare, inima „îngheață” momentan, provocând probleme de circulație.
Deși există unii factori de risc care vă vor crește șansele, oricine poate experimenta sindromul inimii frânte, indiferent de cât de sănătos ați fi. Acestea fiind spuse, 90% din cazuri sunt la femei, în special la cele cu antecedente de probleme de sănătate mintală sau la cele care au antecedente de probleme neurologice, cum ar fi convulsii. Cei care au peste 50 de ani sunt, de asemenea, expuși unui risc mai mare. În mod surprinzător, antecedentele de boli de inimă nu afectează riscul de apariție a sindromului inimii rupte.
Afecțiunea este tratabilă în majoritatea cazurilor; totuși, este important să ne educem asupra semnelor și simptomelor pentru a solicita asistență medicală la primul semn. Imitând adesea un atac de cord, cardiomiopatia indusă de stres se prezintă adesea cu dureri în piept, dificultăți de respirație, tensiune arterială scăzută, greață, amețeli, leșin sau bătăineregulate.