Poveștile budiste oferă perspective lămuritoare asupra unei varietăți de subiecte și vă ajută să vă găsiți propriile modalități despre cum să faceți față problemelor din viața de zi cu zi, cum să gestionați această sau acea situație, eveniment sau provocare și cum să creați pace și echilibru. în viața ta de zi cu zi.
În acest articol, am adunat 6 povești budiste puternice care vă vor ajuta să găsiți răspunsuri la întrebarea din viața de zi cu zi și să vă extindeți perspectiva asupra provocărilor vieții.
# 1. De ce Buddha a refuzat să ierte
Un om de afaceri a intrat odată în adunarea lui Buddha și l-a scuipat pe Buddha. Era furios că copiii lui, care și-ar fi putut petrece timpul câștigând bani, au meditat cu Buddha.
Buddha doar i-a zâmbit. Nu a existat niciun cuvânt sau reacție. Bărbatul a plecat hohoteat, șocat. Nu a putut dormi toată noaptea. Pentru prima dată în viață, a întâlnit pe cineva care a zâmbit când a fost scuipat. Întreaga lui lume se întoarse cu susul în jos.
A doua zi s-a întors la Buddha, a căzut la picioarele lui și a spus: „Te rog să mă ierți! Nu știam ce am făcut.” Dar Buddha a spus: „Nu! Nu te pot ierta!” Toți cei din adunarea lui au fost surprinși!
Buddha a spus: „De ce ar trebui să te iert când nu ai făcut nimic rău?” Omul de afaceri i-a amintit ce a făcut în ziua precedentă. Buddha a răspuns simplu: „Oh, acea persoană nu este aici acum. Dacă voi întâlni vreodată persoana pe care ai scuipat, îi voi cere să te ierte. Cu această persoană de aici, nu ai greșit cu nimic.”
#2: Iluminarea și așteptarea
Buddha a apărut înaintea porților Raiului. El a lucrat pentru atingerea acestui obiectiv toată viața. Dar, privind în urmă, a văzut milioane de suflete în luptă și în agonie, în frică și în efortul de a ajunge la porțile Raiului și a fericirii. Portarii au deschis porțile, au ieșit să-l întâlnească pe Buddha. „Intrati va rog. Suntem bucuroși să vă urez bun venit! Te-am așteptat!” l-au invitat pe Buddha.
Dar Buddha părea trist.
„Nu pot să intru”, a spus el, „Te rog închide porțile. Văd milioane de fețe triste, inimi pline de lacrimi, oameni care nu au cunoscut niciodată bucuria. Voi aștepta până când toți oamenii vor intra pe aceste porți. Poate dura o veșnicie, dar nu contează. Închide porțile, voi fi ultimul care va intra.”
Se spune că Buddha încă așteaptă în afara porților Raiului și luminează calea tuturor celor care urmează calea Lui. Trebuie să aștepte. Omul nu este o insulă. Cu toții alcătuim un continent. Nu există iluminare individuală. Unii pot fi cu puțin înaintea altora. Dar suntem cu toții pe aceeași cale.
#3: Așteptând răspunsul un an
Într-o zi, un tânăr s-a alăturat lui Buddha ca discipol. Avea o minte foarte curios și avea în mod constant o mulțime de întrebări diferite. Într-o zi, când a venit cu o altă întrebare, Buddha l-a ascultat și i-a spus: „Îți voi răspunde, dar trebuie să aștepți un an. Aceasta este condiția și promisiunea mea: peste un an îți voi răspunde la întrebare.”
Dar apoi Ananda, care stătea lângă el la umbra unui copac, a izbucnit în râs. „Ce s-a întâmplat?” Tânărul discipol a întrebat: „De ce râde?”
„Întreabă-l singur”, a răspuns Buddha.
„De ce râzi?” întrebă tânărul.
„Râd de faptul că acum un an, Buddha mi-a spus același lucru: „Așteaptă un an în tăcere, aruncă gândurile inutile și apoi întreabă-mă din nou”. Dacă chiar vrei să întrebi, întreabă acum, altfel, nu vei mai întreba niciodată!”
„Aceasta este starea mea”, a repetat Buddha, „Dacă întrebi peste un an, îți voi răspunde. Dacă nu întrebi, nu răspund.”
— În regulă, a fost de acord tânărul.
Un an mai târziu, Buddha l-a întrebat pe acest om:
„Ei bine, un an a trecut. Ai o întrebare de pus?”
„Nu”, a răspuns tânărul, „ai spus „stai un an”. Am așteptat un an în tăcere și mi-am aruncat toate gândurile. Dar când gândurile au dispărut, nu au mai rămas întrebări. Acum înțeleg de ce râdea Ananda! Râdea cum aș întreba atunci când nu aveam întrebări!”
#4: Povestea tânărului furios și a lui Buddha
Se spune că într-o zi Buddha se plimba printr-un sat. Un tânăr foarte furios și nepoliticos a venit și a început să-l insulte, rostind tot felul de cuvinte grosolane.
Buddha nu a fost supărat de aceste insulte. În schimb, l-a întrebat pe tânăr: „Spune-mi, dacă cumperi un cadou pentru cineva, iar persoana respectivă nu-l ia, cui îi aparține cadoul?”
Tânărul a fost surprins să i se pună o întrebare atât de ciudată și a răspuns: „Mi-ar aparține pentru că am cumpărat cadoul”.
Buddha a zâmbit și a spus: „Este corect. Și este exact la fel cu furia ta. Dacă devii supărat pe mine și nu sunt insultat, atunci furia cade înapoi asupra ta. Atunci ești singurul care devine nefericit, nu eu. Tot ce ai făcut este să te rănești singur.”