Simbol al primăverii, al începutului și al bucuriei, mărțișorul se reînnoiește parcă la fiecare 1 martie. Iată ce tradiții și obiceiuri s-au păstrat de-a lungul vremii și de care trebuie să ținem cont.
Împletiturile alb-roșu vă feresc de ghinion
Potrivit tradiției, persoana care va purta mai multe zile consecutiv mărțișorul, se spune că va avea bucurii tot anul. De asemenea, în unele zone mărțișorul se păstrează până când persoana care îl poartă vede primul copac înflorit, iar atunci se spune că îi va fi viața precum primăvara.
Totodată, credințele străvechi spun că mărțișorul are puteri foarte mari, de aceea este asociat unui talisman, care apără de forțele malefice, ține deochiul departe, protejează împotriva razelor orbitoare ale soarelui.
Bătrânii spun că odată ce ați prins șnurul la mână, trebuie să îi faceți și un nod, pentru că acesta are puterea de a ține răul departe de voi. Pe de altă parte, se crede că împletiturile alb-roșii vă scapă de ghinion. În alte zone ale țării, datina spune că mama trebuie să prindă la mâna copilului sau la gât o monedă de argint, pentru ca pruncul să fie curat și sănătos ca argintul și totodată ferit de friguri.
Dar, atenție! Tradiția spune că mamele care prind mărțișorul de pieptul sau încheietura mâinii copilului nu trebuie să fie văzute de vreo femeie însărcinată, altfel copilul se va naște cu un semn.