Vorba batraneasca ”Ce ti-e scris in frunte ti-e pus!” sau ”Fiecare copac isi are umbra lui pe pamant!”, pare sa aiba radacini in legenda japoneza a firului rosu care leaga destinele si indiferent de cai si obstacole, vei ajunge acolo unde ti-a fost predestinat.
Legenda firului rosu dateaza de mii de ani si a luat nastere dupa o intamplare considerata reala in cultura asiatica. Mitul spune ca oamenii predestinati sunt legati de un fir rosu, invizibil. Un imparat puternic, tanar si cam tiran cauta o sotie demna sa ii fie alaturi. Dupa ani in care tanarul nu a fost cucerit de nicio fecioara, a decis sa apeleze la o vrajitoare despre care se spunea ca poate vedea firul rosu al destinului. Vrajitoarea l-a dus pana intr-un sat saracacios si s-a oprit in fata unei femei care tinea un bebelus in brate.
”Aici se termina firul destinului tau”, ii spune vrajitoarea. Imparatul se infurie si spune ca este imposibil ca o taranca sa ii fie consoarta, impinge femeia cu brutalitate, facand ca bebelusul sa cada si sa se raneasca pe frunte, iar vrajitoarei ii este taiat capul.
Multi ani mai tarziu, imparatul, inca necasatorit, s-a lasat pe mana unui om de incredere de la curtea regala, care i-a recomandat sa ia de sotie pe fiica unui general de armata, o femeie neasemuit de frumoasa. Imparatul accepta si in ziua nuntii in fata altarului statea o tanara cu chip angelic si cu o cicatrice pe frunte. Era acel copil care a cazut din mainile tarancei cand a impins-o, acel copil unde se termina firul rosu al destinului, dupa cum i-a indicat vrajitoarea.
Morala legendei este ca indiferent de caile destinului, mereu vei ajunge acolo unde trebuie, indiferent de decizii, intotdeauna omul ajunge sa se confrunte cu ceea ce ii este predestinat.