Povestea româncei care, pentru a-și salva fetița, a făcut un master la Harvard Medical School

Și-a dorit să își salveze fetița care suferă de o malformație la inimă și a ajuns să se specializeze la Harvard în domeniul sănătății publice. Este povestea unei românce care a absolvit în această vară un master la Harvard Medical School. A fost lăudată chiar de fostul șef al Departamentului de Sănătate din administrația Obama, care i-a fost profesor. Oana Geambașu se implică acum în salvarea celor care au boli grave și pregătește un plan pentru sănătatea publică din România.
„A început din 2007, de când s-a născut Sonia și Sonia a avut nevoie de îngrijiri medicale extrem de complexe, care nu au găsit o soluție în România, astfel încât am fost nevoită să călătorim prin lume întâi în Germania, apoi în Statele Unite și am ajuns aici, la Boston Children Hospital, care este cumva, eu spun că e gard în gard cu Harvard Medical School și Școala de Sănătate Publică a Harvard. Și în timp m-am tot gândit, n-a fost un gând să zic da, vreau să fac, asta vreau să fac. Eu studiam cu totul altceva atunci”, a povestit Oana Geambașu.
Oana este mama Soniei și este dovada vie a faptului că motivația puternică este suficientă ca să schimbi cursul vieții. Nu era străină de domeniul sănătății, dar faptul că fiica sa nu avea șanse reale de însănătoșire în România a determinat-o să facă mai mult: să studieze. În 2007, la prima vizită la un spital în America, a încolțit ideea. În 2016 a revenit în Boston pentru operația fiicei sale și atunci a făcut pasul decisiv.
Cursurile de la Harvard Medical School au fost o revelație pentru ea. Recunoaște că până atunci nu avusese niciodată acces la atât de multe informații, dezbateri și schimburi de experiență.
Vrea să revină în România
Visul Oanei este să revină acasă. O spune fără ezitare, cu motivație, ca atunci când a decis să studieze la Harvard. Își dorește cu tărie să schimbe ceva în sistemul medical din România și are convingerea că acum, după toată experiența americană, poate să facă asta.
„O să fac în continuare cercetare aici, la Harvard, o să lucrez cu profesorii de aici, care o să mă ajute să dezvolt un plan pentru România, să dezvolt o soluție pe care apoi s-o pot dărui înapoi către țară”, spune ea.

 

Lasă un comentariu