„Ceea ce ai făcut se va întoarce la tine” – o pildă care ne demonstrează acest lucru

La începutul sec.XX un fermier scoțian se întorcea acasă pe lângă o zonă mlăștinoasă. La un moment dat s-au auzit strigăte de ajutor. Fermierul a fugit repede într-acolo, unde un băiețel era supt de apele mlăștinoase.
Băiatul încerca să iasă, dar fiecare mișcare a lui îl apropia tot mai mult de moarte. Fermierul a rupt repede o creangă groasă de copac și i-a întins-o. Băiatul a fost salvat!
Fermierul i-a propus să meargă la el acasă până se va calma și îi va da și niște haine de schimb. Însă acesta a refuzat, zicând că acasă îl așteaptă tatăl său, care cel mai probabil își face griji. Și privindu-l cu recunoștință în ochi, băiețelul a fugit…
A doua zi dimineața, de casa lui s-a apropiat o caretă impunătoare, din care a ieșit un domn bine îmbrăcat și i-a zis:
-Dvs. i-ați salvat ieri viața fiului meu?
-Da, – i-a răspuns fermierul.
-Cât vă datorez pentru asta?
-Nu mă ofensați, domnule. Nu-mi datorați nimic, pentru că am procedat așa cum ar proceda orice alt om.
-Nu pot lăsa asta așa. Fiul meu e tot ce am mai scump. Îmi puteți cere orice sumă! – a insistat domnul.
-Eu nu mai doresc să discut despre asta. La revedere. -a zis fermierul și s-a îndreptat spre ușă, de unde ieșise și fiul său.
-Este fiul dvs? – a întrebat bogătașul.
-Da, – cu mândrie a răspuns fermierul.
-Atunci o să facem așa. Fiul dvs. o să meargă cu mine la Londra, iar eu o să-i achit studiile la universitate. Dacă și el e la fel de generos ca și tatăl său, înseamnă că nu va regreta niciunul dintre noi pentru această decizie.
Au trecut câțiva ani. Fiul fermierului a absolvit Facultatea de Medicină și deja era cunoscut pentru descoperirea penicilinei. Numele lui era Alexander Flemming.
Înainte de război, în una dintre clinicele prestigioase ale Londrei a fost adus cu pneumonie în stare gravă fiul acelui domn. Cum credeți, ce i-a salvat viața de această dată? – Potrivit legendei, a fost penicilina, descoperită de Flemming.
Numele domnului bogătaș, care i-a asigurat studiile acestuia era Radolph Churchill, iar pe fiul său îl chema Winston Churchill, cel care ulterior a devenit prim-ministrul Marii Britanii.

 

Lasă un comentariu