Sfaturile neurologului Alex Korb: 4 Metode de a scăpa de stres și de a-ți îmbunătăți dispoziția

Neurologul Alex Korb, ani la rând a cercetat procesele din creier, legate de gândurile negative și depresie. În cartea sa ,,The Upward Spiral”, el a subliniat 4 idei, de care să ținem cont pentru a ne putea schimba percepția propriilor sentimente și emoții și pentru a începe să gândim mult mai pozitiv.
1. În loc să te concentrezi pe negativism, întreabă-te pentru ce ești recunoscător.
Atunci când ai dispoziție proastă, neurologul îți propune să îți adresezi o simplă întrebare:
,,Pentru ce sunt recunoscător? Mereu se vor găsi multe lucruri pentru care ar trebui să spunem ,,Mulțumesc”. Recunoștința ridică nivelul de dopamină și serotonină – neurotransmițătorii responsabili de sentimentele de bucurie și fericire.
2. Spune emoțiilor pe nume
Sentimentele de furie, tristețe și anxietate sunt un lucru minunat. Înseamnă că ești un om care prezintă emoții fundamentale umane pentru a supraviețui.
Acceptă-ți emoțiile pentru că doar așa poți trece mai departe. Pentru a reduce excitația, trebuie să folosești doar câteva cuvinte pentru a descrie o emoție, folosind limbajul simbolic.
3. Nu există ,,decizia perfectă”
Luarea deciziilor include crearea de intenții și stabilirea de obiective – toate fac parte din aceleași circuite neuronale și cuprind cortexul prefrontal.
După cum scrie Korb, luarea deciziilor schimbă percepția lumii – simți că problemele încep să se soluționeze, iar sistemul tău limbic se calmează.
4. Nu uita de puterea atingerii
Korb susține, că în timpul îmbrățișărilor, îndeosebi celor de lungă durată, se elimină oxitocina, hormonul care reduce reactivitatea amigdalei care controlează emoțiile. Dacă simți emoții negative, o îmbrățișare plăcută îți va oferi suportul necesar pentru a te relaxa și pentru a scăpa de stres.
Desigur, îmbrățișările gingașe reprezintă cea mai bună variantă, însă oxitocina se elimină în organism în timpul oricărui tip de atingere. De exemplu, o sesiune de masaj, care de asemenea sporește nivelul de dopamină și reduce nivelul hormonilor stresului.

 

Lasă un comentariu