Psihologii sunt specialiști care ne ajută să rezolvăm problemele, să depășim temerile și să ne rezolvăm sentimentele astfel încât să fim calmi și sănătoși. Dar sunt și ființe umane și uneori trebuie să facă față și stresului. Iată câteva metode pe care chiar și profesioniștii le folosesc pentru a ajuta la reducerea stresului.
1. Notează tot ce îți vine în minte.
John Duffy, psiholog clinician și autorul unei cărți despre educația adolescenților, spune: „Pentru a reduce stresul, fac notițe. Gânduri, situații, relații cu oamenii, idei de articole. Scriu și dau structură la tot ce îmi vine în minte. Acest proces creativ este de mare ajutor pentru că uităm de probleme, capul ne devine limpede, tensiunea scade. După aceea, pot vedea lucrurile dintr-o perspectivă diferită.”
2. Contractează-ți toți mușchii.
Psihoterapeutul american Kevin Chapman folosește metoda de relaxare musculară progresivă care a fost dezvoltată în 1920. Ideea este simplă: după orice tensiune puternică, vine o relaxare puternică. Înseamnă că trebuie să-ți strângi mușchii timp de 10 secunde și apoi să te concentrezi pe senzația de relaxare timp de 20 de secunde. Există 200 de exerciții pentru toate grupele musculare în total. Doar nu uitați să acordați atenție fiecărei grupe musculare.
3. Reacționează corect sau nu reacționează deloc.
Psihologul Susan Krauss Whitbourne nu luptă cu stresul. Are o mantra speciala pe care o repeta atunci cand ajunge intr-o situatie stresanta. Ea spune: „Nu pot schimba situația, dar îmi pot schimba reacția.” O reacție pozitivă la o situație negativă ajută la evitarea stresului și chiar la obținerea experienței dacă o tratezi ca pe o provocare. De asemenea, poți învăța din greșelile tale.
4. Opriți fluxul gândurilor voastre.
Psihologul Martin Seligman recomandă o metodă ușoară și populară care vă ajută să vă limpezească capul. Bate din palme și țipă: „Oprește-te! Mă voi gândi mai târziu!” De asemenea, puteți purta o bandă la încheietura mâinii și o strângeți sau să vă ciupiți ori de câte ori începeți să vă gândiți la ceva care nu vă aduce beneficii în acel moment. Apoi, încercați să vă îndreptați atenția către un obiect extraordinar sau un exercițiu.
5. Petrece o oră hobby-ului tău și lucrurilor care îți plac.
Psihoterapeutul Amy Przeworski recomandă să aveți o perioadă de timp în care puteți face orice doriți. Citiți, desenați, gătiți, faceți exerciții fizice – orice vă face fericit. Fără muncă, fără responsabilități, fără gânduri negative, nu ar trebui să existe nimic care să te enerveze.
2. Stimulează-ți nervii.
Toni Bernhard sugerează o metodă neobișnuită, dar eficientă, bazată pe fiziologie. Masați-văbuzele cu degetul arătător. Aceasta miscare atinge nervii situati pe suprafata buzelor care stimuleaza sistemul nervos parasimpatic si te ajuta sa te calmezi.
7. Încearcă diferite metode clasice.
Desigur, există modalități clasice de a scăpa de stres care funcționează la fel de bine.
De exemplu, Deborah Serani, psiholog clinician și autoarea unei cărți Living With Depression, încearcă să ofere corpului ei tot ce are nevoie. „Folosesc tot ceea ce îmi atinge sentimentele. De exemplu, pot să stau în mașină și să ascult jazz la radio, să desenez, să mă relaxez în cada cu hidromasaj sau să mă bucur de ceai rafinat și gustos.”
Psihologul Susan Newman crede că nu există un antidepresiv mai bun decât prietenii noștri. Iar doctorul Stephanie Sarkis apelează la yoga, sport sau doar odihnă și somn.
Conceptul principal
Conceptul principal de a scăpa de stres este să te distanțezi de problemă pentru o perioadă. Și cu cât reușiți să o faceți mai bine, cu atât vă veți recupera mai repede și veți fi pregătit pentru noi provocări.
Să vă fie de folos