7 efecte psihologice care influențează milioane de oameni

Creierul uman se poate comporta foarte ciudat uneori! Ne face să ne comportăm irațional, să credem în prostii și chiar ne poate schimba amintirile. Cu toate acestea, fiecare decizie pe care o luăm este luată cu un motiv. Deci, ce anume determină alegerile pe care le faci?
1. Străinii pot influența comportamentul unei persoane.
Comportamentul unei persoane depinde nu numai de compania sa, ci și de oamenii de care este înconjurat la un anumit moment. De exemplu, este posibil ca un bărbat să renunțe la locul său într-un autobuz public pentru a impresiona o doamnă.
2. Datorită interesului unei persoane pentru un experiment, s-ar putea să se comporte diferit.
Efectul Hawthorne se aplică aici. Un mediu nou are o modalitate de a ne ridica interesul pentru un experiment sau eveniment, făcându-ne să ne comportăm diferit, să acționăm mai diligent și mai loiali și să dăm un rezultat fals pozitiv.
3. Oamenii își amintesc mai bine sarcinile neterminate decât cele terminate.
Efectul Zeigarnik se aplică aici. O persoană are mai multe șanse să-și amintească lucruri sau acțiuni care nu au fost încă finalizate.
4. Oamenii cumpără lucruri scumpe intenționat.
Este efectul Veblen – o cerere nejustificată din punct de vedere economic pentru produse scumpe. Acest efect este adesea observat în rândul tinerilor cărora le pasă să-și mențină statutul social. Produsele cu reducere sau bunurile care sunt în vânzare sunt considerate defecte.
5. Oamenii tind să-i placă pe cei care greșesc.
Acesta este un exemplu al efectului prafall. Oamenii cu aspect de succes care greșesc și arată amuzant tind să fie mai atrăgătoare pentru noi. Perfecțiunea ne ține la distanță și poate fi chiar iritant.
6. Oamenii supraestimează cantitatea de atenție pe care o primesc.
Efectul reflectoarelor este să ai senzația că ești privit și că oamenii observă toate greșelile tale. Dacă o femeie a uitat să aplice rimel pe un ochi, va fi sigură că toată lumea din jurul ei va observa și va râde de ea.
7. Cu cât sunt mai mulți oameni care te înconjoară, cu atât este mai puțin probabil ca cineva să încerce să te ajute atunci când ai nevoie.
Efectul spectator se aplică aici. Cu cât sunt mai mulți oameni care înconjoară o persoană care are nevoie de ajutor, cu atât este mai puțin probabil ca oricare dintre ei să ajute efectiv. Dacă există o mulțime de oameni într-un singur loc, fiecare dintre ei este probabil să creadă că altcineva va ajuta. Prin urmare, nimeni nu ajută.

 

Lasă un comentariu