Învață să te hidratezi corect. Află câtă apă trebuie să bei într-o zi

Apa este deosebit de importantă pentru sănătate și aduce beneficii majore la nivelul tuturor proceselor organismului. Apa, ca și aerul, este esențială pentru a întreține viața, iar consumarea ei în cantitățile recomandate este utilă atât pentru menținerea unei greutăți optime, cât și pentru asigurarea funcțiilor vitale.
Câtă apă trebuie să bei pe zi în funcție de greutate
Un prim aspect pe care trebuie să îl luăm în considerare când vine vorba de cantitatea optimă de apă este greutatea. Astfel, cantitatea de lichide de care are nevoie organismul nostru pentru a funcționa corespunzător este următoarea:

Beneficiile hidratării
Consumul de apă previne deshidratarea, fenomen deosebit de periculos pentru funcțiile vitale, având în vedere că organismul uman este compus din apă, în proporție de 60-70%.
Apa acționează la nivel celular, iar cu ajutorul ei sunt reglate o multitudine de procese:
– menținerea temperaturii corporale: atunci când temperatura corpului este ridicată, apare cel mai adesea fenomenul de deshidratare. Aportul de apă combate acest fenomen, oferind organismului cantitatea de lichide pierdută ca urmare a creșterii temperaturii;
– reducerea tensiunii arteriale: hidratarea joacă un rol esențial în acest proces, reducând și efectele unei tensiuni arteriale ridicate;
– funcționarea sistemului nervos central: ajută la menținerea într-o stare de echilibru a neuronilor. Hidratarea previne oboseala și lipsa concentrării;
– digestia: absorbția nutrienților este influențată de cantitatea de apă consumată. Digestia este mult îmbunătățită, la fel și tranzitul intestinal;
– funcționarea rinichilor: este asigurată printr-un aport corect de lichide (rinichii au rolul de a filtra lichidele și de a elimina toxinele din corp prin producerea urinei).
Cantitatea necesară de apă este calculată în funcție de greutate, dar și de alte aspecte, cum ar fi mediul de viață, condițiile, nivelul de efort sau alte caracteristici care pot influența felul în care organismul consumă această cantitate de lichide.
În general, problema cea mai acută este lipsa hidratării corecte, însă uneori și consumul unei cantități prea mari de lichide poate crea probleme. Această situație este cunoscută drept „intoxicație cu apă” sau consum de apă în exces.
Consumul de apă în exces poate fi identificat prin câteva semnale, pe care le transmite corpul uman:
amețeală;
dureri de cap;
urinare frecventă (anormală față de regimul zilnic, cu o culoare foarte deschisă și fără simptome specifice unor afecțiuni la nivelul tractului urinar);
diaree;
vărsături și senzație de greață;
somnolență;
tensiune ridicată.
În timpul episoadelor febrile consumă cât mai multă apă pentru a preveni deshidratarea. Acest lucru se aplică mai ales în cazul copiilor pentru care deshidratarea prezintă riscuri deosebit de mari.
În timpul perioadelor foarte călduroase, consumă ceaiuri și sucuri fără îndulcitori și evită băuturile care cresc riscul de apariție a deshidratării, cum ar fi băuturile alcoolice.
Nu bea apă rece (de la frigider) atunci când corpul este foarte încălzit (vara, după antrenamente dificile sau în timpul episoadelor febrile), deoarece organismul poate intra în șoc.

 

 

Lasă un comentariu