Lipsa acestei vitamine va creează probleme de sănătate, de la depresie la boli ale sistemului cardiovascular

Pentru un organism sanatos, avem nevoie zilnic de toti micronutrientii (vitamine si minerale) in anumite cantitati. Micronutrientii au beneficii in cantitati mici (de ordinul miligramelor sau microgramelor), iar deficitul acestora poate crea dezechilibre grave. Vitamina D este una dintre cele mai importante vitamine pentru sanatate. Afla care sunt rolurile acesteia in organism si ce se intampla atunci cand nu o asiguram in cantitatile corespunzatoare.
Simptomele carenței de vitamina D3
Lipsa de vitamina D3 se manifestă printr-o serie de simptome care pot fi trecute cu vederea de pacient ori pot fi puse pe seama altor afecțiuni. Organismul poate suferi un deficit de vitamina D3 dacă este privat de expunerea la soare ori dacă duce lipsa anumitor grăsimi.
Oboseală cronică
Oboseala cronică este unul dintre principalele simptome ale carenței de vitamina D3. Lipsa energiei și oboseala permanentă pot trăda o carență de vitamina D.
Slăbirea sistemului osos și muscular
Vitamina D3 este cunoscută pentru abilitatea sa de a întări sistemul osos, precum și de a menține sănătos sistemul muscular. Lipsa de vitamina D3 poate slăbi oasele și musculatura, favorizând instalarea unor afecțiuni precum osteoporoza. Odată cu deficitul de vitamina D3 apare și riscul de căzături și fracturi.
Afecțiuni ale sistemului nervos
Sistemul nervos este și el afectat de lipsa de vitamina D3 din organism. Scleroza multiplă este o afecțiune care apare atunci când sistemul imunitar atacă mielina (învelișul fibrelor nervoase) celulelor nervoase. Un nivel scăzut de vitamina D3 este asociat cu un număr mai mare de leziuni cerebrale, mai ales la pacienții cu scleroză multiplă. Așadar, lipsa de vitamina D3 favorizează apariția sclerozei multiple și, totodată, accentuează și simptomele resimțite de cei care suferă deja de această boală.
Slăbirea sistemului imunitar
Lipsa vitaminei D3 din organism crește și riscul de îmbolnăvire din cauză că slăbește sistemul imunitar, făcând organismul vulnerabil în fața bacteriilor și virusurilor. Studiile efectuate în ultimii ani asociază în mod deosebit lipsa de vitamina D3 cu afecțiunile sistemului respirator, precum răcelile, bronșita, pneumonia.
Boli ale aparatului cardiovascular
Studiile din ultimii ani arată că deficitul de vitamina D3 poate crește riscul de afecțiuni cardiovasculare, precum hipertensiunea, infarctul ori afecțiunile cardiace ischemice.
Diabetul
Oamenii de știință au acordat tot mai multă atenție asocierii dintre deficitul de vitamina D3 și declanșarea diabetului. Astfel, s-a descoperit faptul că persoanele care suferă de deficit de vitamina D3 au riscuri mai mari să dezvolte diabet, comparativ cu persoanele care au un nivel normal de vitamina D3 în organism.

Analizele facute regulat va pot ajuta la depistarea acestei carente iar medicul va recomanda cel mai bun tratament pentru dvs.
Sa va fie de folos!

 

Lasă un comentariu