Studiu: Lipsa de somn crește cu 16% riscul de accident vascular cerebral

Cercetătorii au urmărit peste 31.000 de persoane fără antecedente de accident vascular cerebral timp de nouă ani. După ce au controlat alți factori care contribuie la riscul de accident vascular cerebral, experții au descoperit că persoanele cu cinci până la opt simptome de insomnie aveau un risc cu 51% mai mare de AVC, în comparație cu persoanele care nu aveau insomnie. Iar cei care aveau unul până la patru simptome au avut un risc cu 16% mai mare de accident vascular cerebral în comparație cu persoanele fără simptome de insomnie.
Conform Clinicii Mayo, simptomele insomniei pot include: probleme de adormire, trezirea în timpul nopții, trezirea prea devreme dimineața, senzația de oboseală, somnolență în timpul zilei, anxietate, depresie și iritabilitate. Sunt motive de îngrijorare și dacă ajungeți să fiți foarte preocupat de somn sau începeți să faceți erori ori să vă accidentați. De luat în calcul sunt și dificultățile de concentrare, memorie și atenție.

Wendemi Sawadogo, epidemiolog, cercetător la Universitatea Virginia Commonwealth din Richmond și principal autor al studiului a transmis printr-un comunicat: „Există multe terapii care pot ajuta oamenii să-și îmbunătățească calitatea somnului. Așa că identificarea exactă a cărei probleme de somn duce la un risc crescut de accident vascular cerebral poate permite începerea tratamentului mai rapid sau terapii comportamentale pentru persoanele care au probleme cu somnul și, eventual, reducerea riscului de accident vascular cerebral mai târziu în viață”.

Nici să dormi prea mult nu este bine. Dormirea a peste nouă ore în medie pe noapte a fost asociată cu o creștere de două ori a riscului de accident vascular cerebral. Rezultatele au fost valabile chiar și după ajustări pentru a elimina alte probleme care pot duce la accident vascular cerebral, inclusiv depresia, abuzul de alcool, fumatul și lipsa de activitate fizică, potrivit studiului din aprilie.

Același studiu, publicat acum mai puțin de două luni, a relevat și faptul că apneea (oprirea respirației de mai multe ori în timpul somnului) duce la o creștere de trei ori a riscului de AVC. Și sforăitul sau pufnitul în somn au fost considerate factor de risc. Oamenii care au sforăit au avut cu 91% mai multe șanse de a suferi un accident vascular cerebral, în timp ce cei care au pufnit au avut de aproape trei ori mai multe șanse să sufere un accident vascular cerebral.

 

Lasă un comentariu