8 obiceiuri pe care japonezii le respectă cu strictețe iar nouă ni se par cel puțin ciudate

Cultura japoneză este uimitoare și șocantă în același timp. Ceea ce este normal și obișnuit pentru japonezi, pare ciudat și de neînțeles pentru oamenii străini. În casele japoneze preferă să nu se spele legumele și fructele cumpărate de la supermarket, iar la intrarea în toaletă își încalță papuci speciali și dușul se face șezând.
1. Japonezii, când intră în toaletă, încalță papuci speciali. Nu este binevenită folosirea papucilor de cameră.
Nu este un secret faptul că japonezii sunt extrem de scrupuloși la capitolul igienă și curățenie. În case și apartamente, la intrarea în toaletă sunt papuci speciali cu inscripția: ”Toaletă”. Se încalță, iar papucii de cameră sunt lăsați în prag. Această ordine este urmată în multe locuri publice: în birouri, spitale, restaurante, băi.
2. După ce vin de afară, nu numai că se spală bine pe mâini, dar fac și gargară.
Pentru japonezi, gargara (”ugai”) este la fel de necesară precum spălarea mâinilor. Mai mult, puteți vedea o persoană la acest ritual nu numai acasă, ci și la locul de muncă sau într-un centru comercial. Aici, la fiecare pas, se vând soluții speciale de clătire, dar de obicei este suficientă apă caldă simplă sau un decoct de mușețel.
3. Oaspeților li se oferă papuci de unică folosință, care apoi sunt aruncați.
Nu este obișnuit în Japonia să intri în casă fără să vă descălțați de pantofi. Pantofii se lăsă pe hol (”genkan”). Conform tradiției, papucii de casă ar trebui să fie cu botul spre apartament, iar pantofii – cu botul spre ieșire, pentru comoditate la încălțare. Oaspeților li se oferă papuci de unică folosință, care sunt aruncați după plecarea lor.
4. Beau apă direct de la robinet. În Japonia, apa este atât de pură, încât nu are nevoie de filtrare suplimentară.
Puteți bea apă de la robinet în Tokyo fără teamă pentru sănătatea dumneavoastră. Aici e cea mai pură apă datorită controlului strict și a cerințelor ridicate de filtrare. Mai mult ca atât, puteți bea apă din robinet nu numai acasă, ci și la stațiile de metrou, centre comerciale și supermarketuri.
5. După spălare, fiecare haină se pune la uscat pe umeras.
Japonezii au un cult al spălării și uscării hainelor. Să calce cu fierul hainele, potrivit străinilor, nu prea le place. Poate de aceea fiecare articol atârnă pe un umerar separat, deoarece astfel hainele nu se șifonează și nu trebuie să irosească timpul a le călca.
6. Lenjeria de corp după spălare este de obicei ascunsă de ochii curioși. Se pun la uscat pe un cuier special.
Din cauza umidității ridicate din apartamente, hainele sunt uscate pe balcon după spălare. În același timp, femeile timide japoneze preferă să nu-și expună lenjeria publicului. Deosebit de populare printre acestea sunt husele de protecție speciale, care acoperă în mod fiabil chiloții și sutienele de ochii curioși.
7. În dulapuri, hainele nu sunt aranjate în teancuri, ci rulate și depozitate vertical.
Mulți japonezi au pus în practică metoda de curățare a lui Mari Kondo, care recomandă să scape de lucrurile inutile fără regret și să aranjeze lucrurile în casă nu după cameră, ci după categorie de lucruri. Fiecare articol are locul său, lângă același sau similar.
8. Gospodinele japoneze nu spală legumele și fructele din supermarketuri.
Aproape toate produsele din supermarketurile japoneze sunt ambalate ermetic, spălate și gata de mâncat. Sterilitatea și calitatea alimentelor sunt atent monitorizate aici. De exemplu, dacă luați din greșeală un alt produs de pe raft, nu îl puteți returna înapoi în magazin. În astfel de cazuri, angajații ori că îl dezinfectează, ori pur și simplu îl aruncă.

 

Lasă un comentariu