Află care este diferența dintre un om înțelept și un om prost: Proverb chinezesc vechi

10/02/2022
Tatiana –

Indiferent de comportamentul nostru și de cărțile pe care le citim, oamenii se împart în două categorii: cei înțelepți și cei proști. Desigur, nimeni nu și-ar dori să fie considerat că face parte din a doua categorie de oameni.

Dar proștii nu sunt cei care nu posedă cunoștințe suficiente. Aceștia sunt oameni care pur și simplu se gândesc prea mult la lucruri la care nu ar trebui să se gândească și să le acorde importanță.

Se spune că a gândi prea mult este rău. Și este adevărat, pentru că atunci când gândești prea mult, făcându-ți planuri și imaginându-ți momente care nu s-au întâmplat încă, nu te vei simți bine din cauza a prea multă informație în mintea ta.

Dar nu aceasta este ceea ce ai nevoie pentru a trăi în armonie. Toate aceste gânduri nu te vor face să fii considerată o persoană înțeleaptă. Deci, poate ar trebui să începi să trăiești fără a te gândi la lucruri inutile?

Încearcă măcar câteva zile să nu-ți faci griji în legătură cu unele lucruri și vei înțelege cât de ușor este de fapt să trăiești. Se dovedește că diferența dintre un om înțelept și un om prost este complet diferită și nu în stereotipul insuflat în noi că unul are “creier” și celălalt nu.

Înțelege, că o persoană înțeleaptă nu se va obosi cu sarcini inutile, dimpotrivă, își va simplifica unele sarcini și nu va acorda deloc importanță lucrurilor care nu contează pentru el.

Acesta este beneficiul de a fi o persoană înțeleaptă! Da, astfel de oameni știu multe: dacă îi întrebi ceva, îți pot oferi sfaturi și te pot susține. Dar dacă nimeni nu-i roagă, atunci nu își vor “băga nasul acolo unde nu le fierbe oala”.

De regulă, proștii sunt oameni care au un simț crescut al curiozității. Au întotdeauna nevoie să știe totul, oriunde să-și arate caracterul, ritmul de viață, să-și expună propriile gânduri.

De foarte multe ori, oamenii „se blochează”, pentru că gândesc prea mult. De regulă, acestea sunt gânduri de care nu ai nevoie deloc, ceva fără valoare, complet inutil.

Dar întrebarea este: de ce te gândești la toate lucrurile de care nu ai nevoie? Îți schimbă cumva viața? Ia aminte că îți faci numai rău.

Iar dacă nu te gândești la lucruri absolut inutile, atunci consideră că ești o persoană înțeleaptă și conștientă.

Este mai bine să taci și să-i privești pe ceilalți decât să interferezi cu propriile gânduri. Crede-mă, chiar și fără idei stupide ai o mulțime de probleme care chiar trebuie rezolvate urgent.

Există un proverb chinezesc vechi care este folosit până astăzi:

“Înțelept nu este cel care se gândește prea mult la lucruri mărețe, ci cel care nu se gândește la lucruri inutile și fără valoare.”

Acesta ne vorbește despre faptul că vei fi mai înțelept atunci când vei începe să te gândești mai puțin la lucrurile inutile pentru tine; despre faptul că vei deveni înțelept dacă încetezi să-ți terorizezi creierul cu idei stupide.

Ia aminte, că lucrurile fără valoare nu ar trebui să te preocupe deloc. Ești, în primul rând, o persoană înțeleaptă care nu permite ideilor să interfereze cu viața ta.

Și toți acei proști care vorbesc despre lucruri globale, lasă-i să se învârtă în jurul tău și să creadă că știu mult mai multe. Dar tu, totuși, înțelegi că nu este așa.

Viewed using Just Read

Report an error

Lasă un comentariu