Legea oglindirii. Cum funcționează și la ce te poate ajuta

Legea oglindirii sau efectul oglinzii semnifică următoarele – tot ce ne înconjoară este reflexia noastră. Putem vedea în oamenii din jur sau în ceea ce se întâmplă în jur o reflexie a propriei imagini sau o reflexie a propriilor limite. Nu întotdeauna oglindirea este directă. Uneori e nevoie s-o analizezi, s-o interpretezi. Asta te va ajuta să-ți înțelegi mai bine propriul eu și să stabilești anumite repere pentru autodezvoltare.
În viața noastră, există câteva tipuri de „oameni-oglindă” și „situații-oglindă”:
1. Reflexia directă – atragem oameni cu care ne asemănăm.
Deseori oamenii din preajma noastră sunt oglindirea noastră. De exemplu, un bărbat se supără că prietenii săi sunt cinici și neîncrezători. Când începe însă să-și analizeze comportamentul, înțelege că se comportă exact așa. Sau o femeie își consideră colegele ușuratice și materialiste, axate pe aspectul lor exterior. Când încearcă să analizeze prioritățile propii vede că ele sunt similare.
2. Reflexia opusă – în ceea ce ne irită la alții, în ce nu putem tolera în alții se ascunde o problemă proprie.
De exemplu, unii se supără pe oamenii expresivi, gălăgioși care adoră să atragă atenția celor din jur. Dacă analizăm, putem vedea că aceștia sunt niște oameni neîncrezători, care se tem să intre în vizorul oamenilor din jur și se tem de excesul de atenție. Sunt cei care au ambiții nerealizate și care sunt supărați pe ei că nu reușesc din cauza timidității.
3. Reflexia limitelor – omul sau situația reflectă un aspect important, o anumită limită.
De exemplu, o persoană care nu s-a gândit niciodată la voluntariat, la binefacere, a devenit întâmplător martor cum un voluntar ajută pe cineva și a conștientizat că și în el există bunătate nedăruită. Sau în fiecare dimineață o femeie își întâlnește vecinul care merge cu bicicleta, moment în care conștientizează că face prea puțină mișcare și se gândește prea puțin la sănătatea sa.

sursa – povestiri.net

Lasă un comentariu